2 Training

X -
Nummer 533, 19 september 2013, verschijnt elke donderdag, voor gewone
bridgers!

Mail vraagstukken over bied- en speeltechniek, spelregels en etiquette naar:
rob.stravers@upcmail.nl

Redactie:
Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker
Ron Jedema (spelregels)
Siger Seinen (spelregels)
Rob Stravers (spelregels en eindredactie)
De Bridge Training is gratis!
Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mag je dat doen,
naar: rekeningnummer 54.94.44.440, t.n.v. R.A.M. Stravers. Maar dan wel
uitsluitend over reeds gepubliceerd werk! Elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaars bridgedrive en diner
Eind december wordt de bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik
dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot
dat toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met ontvangers van de
Bridge Training. Dat kan door loting, door het oplossen van een
bridgevraagstuk of inzenden van een originele of zeer leerzame vraag.

Voor minder ervaren spelers

Spel 1 aA32
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Dummy noord is aan slag in een hartencontract. Je laat dummy aA
voorspelen. Oost troeft met vV. Hoe ga je hiermee om?
Troef je over, speel je ¢B bij, of maakt het niet uit?



Spel 1 AaA32
De juiste keus v -
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Dummy noord is aan slag in een hartencontract. Je laat dummy aA
voorspelen. Oost troeft met vV. Hoe ga je hiermee om?
Troef je over, speel je ¢B bij, of maakt het niet uit?

Als je overtroeft, verlies je daarna de drie volgende slagen aan oost.

Gun je oost het plezier van zijn aftroever door ¢B op te ruimen, dan verlies je
deze slag en ¢V. Twee slagen dus.

Conclusie:

Als je kunt kiezen tussen overtroeven of een vaste verliezer opruimen, kun je
het beste de vaste verliezer de deur uit doen.

Spel 2
West Noord Oost Zuid
1SA pas 2¢%* pas
29* pas 4v pas
pas pas

*=alerteerplichtig

Partner noord speelt achtereenvolgens: aA, aH en aV.
De leider laat dummy de derde slag troeven met vB.

Leider west Dummy oost
a32
vAvVB873
¢H32
&54

Jouw zuidhand
A76

vH109

¢ 7654

B 109

Hoe speel jij tegen?

a. Ik troef over met vH en speel ruiten terug.
b. Ik troef over met vH en speel #B terug.

c. Ik troef over met vH en ik speel troef terug.
d. Ik troef niet over; ik speel ¢4 bij.



Spel 2 Het juiste tegenspel

West Noord Oost Zuid
1SA pas 2¢ pas
2v pas 4v pas
pas pas

Partner noord speelt achtereenvolgens: aA, aH en aV.
De leider laat dummy de derde slag troeven met vB.

Leider west Dummy oost
a32
vAVB873
¢ H32
&54

Jouw zuidhand
A76

vH109

¢ 7654

&#B 109

Hoe speel jij tegen?

a. Ik troef over met vH en speel ruiten terug.
b. Ik troef over met vH en speel #B terug.

c. Ik troef over met vH en ik speel troef terug.
d. Ik troef niet over; ik speel ¢4 bij.

Als je vV overtroeft met vH is dat je enige troefslag. Daarna zullen dummy’s
vAB zich met alle liefde ontfermen over jouw v10 en v9.

Weet je je te beheersen, en troef je niet over, dan maakt het niet uit wat je
bijspeelt in die slag. Dummy houdt over: v AB8 7 3

En jij als je niet overtroeft: ¢H 109

Dat is goed voor twee hartenslagen. Dummy’s vA is veilig, zoals dat vaak met
troefaas het geval is ©. Maar vH en v10 achter dummy’s vB staan daarna
garant voor twee troefslagen! En dus voor 1 down!

Advies: Troef niet blindelings over! Vooral niet met een middenkaart in je
Troefkleur.

Voor meer gevorderde spelers

Spel 1, West gever, niemand kwetsbaar

West Noord Oost Zuid Zuidhand

44 pas pas ?? A -
vAVvV9872
¢+ H10987
& AB

Wat bied je met deze zuidhand?



Spel 1, West gever, niemand kwetsbaar

West Noord Oost Zuid Zuidhand

44 pas pas 4SA!l A -
vAV9872
¢ H10987
& AB

Wat bied je met deze zuidhand?

In deze situatie kan 4SA geen vraag zijn naar het aantal azen; de speelsoort
is immers niet bekend. Dat maakt het aantrekkelijk om in dit soort situaties
het 4SA-bod de volgende betekenis te geven: een 2-kleurenspel waarvan de
kleuren onbekend zijn. Partner hoeft niet veel mee te brengen voor een
verantwoord manchecontract.

Als partner noord kiest voor 5# bied jij 5¢. Partner zal dan beslist begrijpen
dat je naast ruiten ook de hartenkleur hebt. Met alleen (interesse in) ruitens
had je immers meteen 5¢ kunnen bieden!

Doublet in plaats van 4SA kan ook, op de uitdrukkelijke voorwaarde dat je
partner dat niet zal beschouwen als een strafdoublet wat in veel partnerships
wel het geval is.

Spel 2
Aa32
v1032
¢ 102
*#A65432

aABA4
vAHVBA4
¢+ HA43
&87

Tegen jouw 4v-contract start west met 6. Oost wint deze slag met ¢A en
speelt v8 terug.

Hoe probeer je je contract te maken?

Ik geef een overpeinzing voor de minder ervaren spelers.



Spel 2 Overpeinzing

Aa32
v1032

¢ 102
daA65432

aAB4
vAHVBA4
e HA43
&87

Tegen jouw 4v-contract start west met ¢6. Oost wint deze slag met ¢A en
speelt v8 terug.
Hoe probeer je je contract te maken?

Vanuit de hand met de meeste troeven beginnen we het tellen van de
mogelijke verliesslagen:
In schoppen twee.
In deze eerste ‘schouw’ houden we nog géén rekening met
eventuele aftroevers. Dus plaatsen we een donkere wolk boven
aB en a4.
In harten géén.
In ruiten, na ¢A in de eerste slag, totaal twee ruitenverliezers.
In klaveren één.

We tellen dus vijf mogelijke verliezers.

De volgende stap is het zoeken naar listen en lagen om het aantal verliezers
te beperken. Wat dan opvalt is dat we een ruitenslag in noord kunnen troeven
en dat een schoppenaftroever het aantal verliezers dan precies terugbrengt
op drie.

Maar... dat is alleen mogelijk als de tegenstanders meewerken, en dus geen
troef zullen naspelen zodra ze aan slag zijn gekomen na hun schoppenslag.
Stel dat je in de derde slag ruiten speelt en in dummy troeft, dan heb je nog
één troef over in dummy. En OW komen met schoppen aan slag - en spelen
dan graag weer harten - voordat jij een schoppenverliezer kan troeven.

Spelen op aftroevers in dummy is daardoor tegen geroutineerde
tegenstanders een heilloze weg. En onderschat de minder ervaren
tegenspelers niet; die vinden het vaak leuk om dat te doen wat de
leider nalaat...

Maar wat dan? Kijk even naar de klaverenzeskaart in noord. Met jouw twee
klaveren hebben OW er samen vijf. Na de derde klaverenslag zijn dummy’s
resterende klaveren dus rijp voor het maken van drie klaverenslagen! Waar
het alleen wel om gaat is dat je de klaveren en troeven z0 speelt, dat je na de
derde klaverenslag nog in dummy kunt komen...



Spel 2 Overpeinzing

Aa32
v1032

¢ 102
daA65432

aAB4
vAHVBA4
e HA43
&87

Tegen jouw 4v-contract start west met ¢6. Oost wint deze slag met ¢A en

speelt v8 terug.
Hoe probeer je je contract te maken?

Wees zuinig op v10 in dummy. Dat is een uiterst belangrijke entree.

Neem de hartenterugkomst van oost met vA.

Dan &7 naar... #2. Die slag geef je gewoon weg! ©.

Stel dat OW weer troef terugspelen, dan neem je die slag met vH.

Dan #8 naar #A en klaveren in zuid h66g getroefd!

Op dit moment is de klaverenkleur drie keer gespeeld en de troefkleur twee
keer.

Speel nu v4 naar dummy’s v10; daarmee zijn alle OW-troeven uit het spel,
tenzij je de pech hebt dat de troeven 4-1 zitten. dan de drie vrije klaveren
waarop je twee schoppens en de derde ruiten opruimt.

4de+1.
CY

Alerteerplicht?
Ik twijfel of de volgende afspraak moet worden gealerteerd.

West opende 1, noord paste en oost bood 1a; dat belooft volgens west
minstens een 5-kaart.

Het 1e-antwoord op 1« is een relay en kan 4-kaarten hoog beloven.
Wat vinden jullie?

Antwoord:
Ik vind hem op het randje. Gebruikelijk is dat na een 1&-opening 1v of
1a van de partner minstens een 4+ kaart in die kleur belooft.

Vooral voor degenen die kaarten uittellen is dit best belangrijke
informatie.



Als je in je pre-alert al meldde dat 1v/a op partners 1&-opening een
5+kaart belooft (op de systeemkaart zie je dan meestal Montreal
staan), zie ik geen alerteerplicht. Zonder die voorinformatie is zo'n 1v-
/a-bod wel alerteerplichtig, op grond van de hoofdregel: als je kunt
vermoeden dat de tegenstander het bod anders opvat, ben je verplicht
te alerteren.

Zonder verdere informatie ga je immers uit van een 4+kaart en als die
kleur dan meteen bevestigd wordt, ga je uit van een 4-kaart bij de
openaar.

Biedvraag
Een lastige bieding waar we even geen raad mee wisten. Heb jij de
oplossing?
Wij zitten NZ.
West Noord Oost Zuid
I, (kan voorbereidend zijn; bleek
In dit spel echt)
Pas

Pas ??

Noordhand Zuidhand

AAA AAAAA

v (vA) vyvy

XXX XX

LYY Y *

16 punten 7 punten
Wat is de beste bieding voor noord?
Doublet, een volgbod op 2 nivo in klaver (= Quebid !) zijn geen goede
opties. Moet noord misschien passen?

Rob:

AVG:

Mijn voorkeur gaat uit naar... 1SA. Daarmee doe ik recht aan de kracht
én aan beloofde opvang in de openingskleur van oost.

De enige leugen is de singleton harten. Dat zal echter niet ten koste
gaan van mijn nachtrust; liever vA-sec dan een doubleton als v3 2...

Belangrijker is dat jullie er goed bij kunnen slapen.

Dit zijn van die situaties waarin de een dit zou doen en de ander dat.
Zeker ook afhankelijk van de afspraken met je partner. De vraag: “Wat
is de beste bieding van noord” kan ik daarom niet beantwoorden.



Rob:

Met mijn vaste partner zou ik een doublet geven. Wij hebben de
afspraak uit het oude vertrouwde Dutch Acol (weet u nog wel, oudje?)
dat 1SA in de uitpaspositie (beschermend bieden) een zwakke SA is,
zo’n 11-14 punten. Zonder goede vijfkaart beginnen we dan in deze
situatie met een doublet, waaraan niet dezelfde eisen gesteld worden
als aan een informatiedoublet meteen na een opening. NZ zullen dan
wel een laag schoppencontract bereiken.

Maar toegegeven, anderen doen dit weer op een andere manier. De
“beste bieding” bestaat hier niet. Vrijheid, Blijheid.

Als NZ de afspraak hebben dat 1SA in de uitpaspositie 11-14 punten
belooft, is een doublet inderdaad aantrekkelijker. Zelf handhaaf ik graag
de oorspronkelijke 1SA-kracht, vanwege het nadeel dat de
openingskracht achter mij zit...

Het gaat dus inderdaad om welke keus jullie het allerbeste gevoel geeft
©.

Wat mag ik als oost?

Vooraf hebben we afgesproken dat we Stayman en Jacoby spelen.

Biedverloop:

West Noord Oost Zuid
1SA pas 2v pas
24 pas 3v

Vraagje:

Ik (oost), vergiste mij, want ik heb een 5-kaart harten en had 2+ willen
bieden.

Twee vragen
1. Mag ik na 2a nog 3v bieden?
2. Mag ik na 2a 4v bieden?

En als ik ‘Oeps’ zei na partners 24? Want ik schrok weél! Beperkt dat mijn
eventuele vrijheid?

Antwoord

Oost vergeet Jacoby en biedt 2v in plaats van 2+.

Vergissen mag, tot nu toe is er geen sprake van een onregelmatigheid.

Als het goed is, zal partner west het 2v-bod alerteren.

Het alert is een mededeling die oost niet mag gebruiken.

Vervolgens biedt west 2a.

Ook zénder de voor oost ongeoorloofde informatie van het alert met de
eventuele Jacoby-uitleg, zal oost door het 2a-bod zijn vergissing inzien.

8



En als op legale wijze dezelfde informatie wordt verstrekt, is daarmee
de illegale status van deze boodschap opgeheven. Oost mag nu
proberen zijn fout weg te poetsen. Maar uiteraard uitsluitend eveneens
op legale wijze.

Zodra oost iets van zijn vergissing laat merken, met een oeps, of
nonverbale uiting van verrassing/verbazing, is dat een verboden
boodschap voor west!

De ‘Oeps’ kan dus niet beperkend werken voor oost maar wél voor
west!

Omdat door wests 2a-bod oost volledige vrijheid heeft van handelen, mag hij
zowel 3- als 4v bieden als hij meent daarmee zijn vergissing goed te maken.

Vervolgens zijn alle (arbitrale) ogen gericht op west! Als oost niets liet
merken van zijn vergissing, mag oost alles bieden wat hem goed lijkt.

Maar na de kleinste schrikreactie van oost is het een heel ander
verhaal. Met meer schoppens dan hartens ligt het voor de hand dat
west kiest voor een schoppencontract. Die kleur gaf west immers het
eerst aan... Elke vorm van twijfel zal in het nadeel van west worden
uitgelegd.



