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Bridge Service 

Nummer 565, 8 mei 2014 
 
Redactie: 

Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker 
Ron Jedema (spelregels) 
Siger Seinen (spelregels) 
Rob Stravers (spelregels en eindredactie) 
 

Reeds verschenen nummers 
Op www.bridgeservice.nl 

 
De Bridge Training is gratis!  

Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, 
naar: rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor 
overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANL2A.  
Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk!  
En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’. 
 

Eindejaars bridgedrive en diner 
Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik 
dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot 
het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel 
mogelijk donateurs en lezers die een leuk bridgevraagstuk beantwoordden. 

 
 
Voorlopig even geen thema’s. Alleen maar kijken naar wat er rustig kabbelend 
voorbij komt. Geen lastige zaken, nee, alleen maar echte ontspanning, waar we het 
toch ook eigenlijk voor doen. 
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Voor de minder gevorderde spelers 
 
Spel 1 

West  Noord Oost  Zuid 
    1♦  1♥ 
3SA  pas  pas  pas 

 
   Partner noord  
   start met ♠H 
Leider west     Dummy oost 
       ♠ 7 6 5  
       ♥ 8 7 
       ♦ A H B 10 4 
       ♣ H B 2 
   Jouw zuidhand 
   ♠ A 4 
   ♥ H V 10 3 2 
   ♦ 8 7 6 5 
   ♣ 7 6 

 
 Leider west laat dummy - uiteraard - een lage schoppen bijspelen. 
 Wat doe jij? 

a. Ik neem over met ♠A en speel schoppen terug. 
b. Ik neem met ♠A over en speel ♥H terug. 
c. Ik duik de eerste schoppenslag; als partner schoppen doorspeelt speel 

ik na ♠A ♥H voor. 
d. Ik duik de eerste schoppenslag; als partner schoppen doorspeelt speel 

ik na ♠A ♥2 voor. 
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Spel 1 
West  Noord Oost  Zuid 
    1♦  1♥ 
3SA  pas  pas  pas 

 
   Partner noord  
   ♠ H V 10 3 2 
   ♥ 4 
    ♦ 9 2 
   ♣ 8 5 4 3 2 
   start met ♠H 
Leider west     Dummy oost 
♠ B 9 8      ♠ 7 6 5  
♥ A B 9 6      ♥ 8 7 5 
♦ V 3       ♦ A H B 10 4 
♣ A V 10 9      ♣ H B 
   Jouw zuidhand 
   ♠ A 4 
   ♥ H V 10 3 2 
   ♦ 8 7 6 5 
   ♣ 7 6 

 
 Leider west laat dummy - uiteraard - een lage schoppen bijspelen. 
 Wat doe jij? 

a. Ik neem over met ♠A en speel schoppen terug. 
b. Ik neem met ♠A over en speel ♥H terug. 
c. Ik duik de eerste schoppenslag; als partner schoppen doorspeelt speel 

ik na ♠A ♥H voor. 
d. Ik duik de eerste schoppenslag; als partner schoppen doorspeelt speel 

ik na ♠A ♥2 voor. 
 

Je bood harten tussen. Toch komt partner niet in de door jou geboden 
hartenkleur. Er zijn spelers die alleen daarom al iets van irritatie voelen. 
Gelukkig hebben ze ♠A, zodat ze de eerste slag kunnen overnemen en 
partners fout ‘corrigeren’ door met ♥H te vervolgen. Diepe dankbaarheid zal 
jouw deel zijn, van de leider! Hij neemt jouw ♥H met ♥A, maakt vijf 
ruitenslagen en vier klaverenslagen, goed voor 3SA+1. 
 
Er zijn ook zuidspelers die ♠H aan partner gunnen en pas de tweede slag 
maken met ♠A. Ook dan zul je grote dankbaarheid oogsten van de leider, 
want wat je ook naspeelt, ook nu zal de leider 3SA+1 noteren. 
 
Maar dan de zuidspelers die alle vertrouwen hebben in hun partner. Die gaan 
er zonder enige twijfel van uit dat partner veel meer heil ziet in zijn eigen 
schoppenkleur dan in jouw hartenkleur. En dat vertrouwen bewijs je door ♠H 
over te nemen met ♠A en ♠4 terug te spelen. Partner belooft met zijn 
uitkomst in ieder geval het aangrenzende lagere plaatje, ♠V. En als hij daar 
ook ♠B bij heeft, of ‘alleen maar ♠10’ is de leider al down voordat hij aan slag 
komt! Een spel uit de aprilpraktijk. 
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Spel 2 
  ♠ 4 3 2  
  ♥ 4 3 2 
  ♦ V 3 2 
  ♣ A V 3 2 
 
  ♠ A H  
  ♥ A H V B 
  ♦ A 6 5 4 
  ♣ 6 5 4 
 
  Tegen jouw 3SA start west met ♠V. 
  Hoe probeer je jouw contract te maken? 
 
  Ik geef een overpeinzing. 
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Spel 2  Overpeinzing 
 

  ♠ 4 3 2  
  ♥ 4 3 2 
  ♦ V 3 2 
  ♣ A V 3 2 
 
  ♠ A H  
  ♥ A H V B 
  ♦ A 6 5 4 
  ♣ 6 5 4 

 
  Tegen jouw 3SA start west met ♠V. 
  Hoe probeer je jouw contract te maken? 
 

Natuurlijk telde jij ook eerst je vaste slagen, en kwam je net als ik op acht 
uit: ♠AH, ♥AHVB, ♦A en ♣A. 
 
Er zijn verschillende kansen op de noodzakelijke extra (negende) slag.  
• De ontbrekende zes ruitens 3-3 (dan maken wij in de hand de vierde 

ruitenslag). 
• De ontbrekende zes klaveren 3-3 (dan maken wij in noord de vierde 

klaverenslag). 
• ♦H bij west (dan maken we ♦V als we een kleine ruiten vanuit zuid naar 

dummy’s ♦V spelen). 
• ♣H bij west (dan maken we dummy’s ♣V). 

 
Genoeg kansen dus op een extra slag. Er is echter één groot probleem: we 
hebben niet veel tijd om al die kansen uit te proberen. West kwam uit in 
schoppen; dat kunnen we opvangen met ♠A. Daarna kunnen we nog één keer 
van slag omdat ♠H een tweede schoppenaanval kan pareren. 
 
Als we meer kansen hebben op een belangrijke slag, is het belangrijk - en de 
kunst - om zoveel mogelijk kansen mee te nemen in ons speelplan.  

 
We vergeten even de mogelijke 3-3-verdelingen; we kijken alleen naar:  
 
1. de kans op ♦H bij west; dus een lage ruiten spelen vanuit zuid naar ♦V, en 
2. ♣H bij west; vanuit zuid een lager klaveren voorspelen naar ♣V. 
 
Welke kans moeten we dan het eerst nemen als we de beide kansen willen 
inbouwen? 
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Spel 2  Twee kansen 
 

  ♠ 4 3 2  
  ♥ 4 3 2 
  ♦ V 3 2 
  ♣ A V 3 2 
♦ H x x   ♦ x x x 
♣ x x x   ♣ H x x 
  ♠ A H  
  ♥ A H V B 
  ♦ A 6 5 4 
  ♣ 6 5 4 

 
  Tegen jouw 3SA start west met ♠V. 
  Hoe probeer je jouw contract te maken? 
 

Begin na ♠A met ♦4 naar ♦V. Als ♦H mis zit, bij oost dus, kun je na oost 
schoppen terugspel de klaverensnit proberen. Je wint nu altijd je contract als 
west minstens één van beide heren heeft. 
 
Het verschil tussen de beide kansen is dat je de extra ruitenslag niet kunt 
maken zonder dat OW aan slag kunnen komen met ♦H. 
 
Stel dat je was begonnen met ♣4 naar ♣V, dan wint oost die slag. Oost speelt 
schoppen voor onze ♠H. Ondanks dat ♦H gunstig voor ♦V zit, zal west na ♦H 
graag een rits schoppenkaarten spelen waardoor we helaas de boot ingaan. 

 

Voor de meer gevorderde spelers 
 
Bijdrage van Kees Tammens 
 
Spel 1, Zuid gever, allen kwetsbaar 
 

West  Noord Oost  Zuid  Zuidhand 
      1♦  ♠ H 7 6 
1♠  2♥  pas  ??  ♥ V 7 3 
        ♦ A H 10 9 
        ♣ V 9 8 
 
NZ spelen het negatief doublet; een doublet van noord zou precies een 4-
kaart harten beloven. 2♥ belooft dus minstens een 5-kaart harten. 
 
Welk biedkaartje leg je met deze zuidhand in je tweede biedbeurt als je weet 
dat noord met 2♥ minstens 10 punten belooft met een 5+kaart harten? 
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Kees’ rebid: 
Zuid gever, allen kwetsbaar 

      Noord 1  Noord 2 
♠ B 9 3   ♠ 9 3 
♥ A H B 9 4  ♥ H B 10 9 6 
♦ V 2   ♦ B 2 
♣ A 10 2   ♣ A H 10 2 

 
 
West  Noord Oost  Zuid  Jouw zuidhand 
      1♦  ♠ H 7 6 
1♠  2♥  pas  2SA!!  ♥ V 7 3 
        ♦ A H 10 9 
        ♣ V 9 8 
 
2SA; ook als noord met zijn 2♥ minstens een 5-kaart harten belooft! 
 
Zelfs tegenover een partner met openingskracht mee en een 5-kaart harten 
maakt jouw evenwichtige verdeling een 4♥-contract onaantrekkelijker dan 
3SA.  
 
Met Noordhand 1 zal het eindcontract 3SA worden; wat achter elkaar te 
maken is. 4♥ kan gemakkelijk een (veel te) harde dobber worden. 
 
Met Noordhand 2 zal noord op jouw 2SA waarschijnlijk reageren met 3♣; en 
dan zul je wel uitkomen op 4♥, wat dan wél kansrijk zal zijn. 

 
 Met dank aan Kees! 
 
Spel 2 

West  Noord Oost  Zuid 
    1♠  doublet 
pas  3♣  pas  3♥ 
pas  4♥  pas  pas 
pas         

OW spelen 5-kaart hoog. 
 ♠ 4 3 2 
 ♥ 3 2 
 ♦ V 3 2 
 ♣ A V B 10 9 
 
 ♠ 6 5 
 ♥ A H V 5 4 
 ♦ A 6 5 4 
 ♣ H 8 

  
 West start met schoppen; oost speelt achter elkaar ♠A, ♠H, ♠V. 
 Je troeft ♠V en slaat ♥A, ♥H en ♥V. Oost speelt op ♥V een klavertje bij. 

Hoe probeer je je contract te maken? Ik geef een overpeinzing. 
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Spel 2  Overpeinzing 
 

West  Noord Oost  Zuid 
    1♠  doublet 
pas  3♣  pas  3♥ 
pas  4♥  pas  pas 
pas         

 
 OW spelen 5-kaart hoog. 

 ♠ 4 3 2 
 ♥ 3 2 
 ♦ V 3 2 
 ♣ A V B 10 9 
 
 ♠ 6 5 
 ♥ A H V 5 4 
 ♦ A 6 5 4 
 ♣ H 8 

  
 West start met schoppen; oost speelt achter elkaar ♠A, ♠H, ♠V. 
 Je troeft ♠V en slaat ♥A, ♥H en ♥V. Oost speelt op ♥V een klavertje bij. 

Hoe probeer je je contract te maken? 
 

Wat weten we? 
We hebben, door onze schoppenaftroever, na ♥V nog één troefkaart, 
net als west. Ook weten we dat de troefkaart van west hoger is dan die 
van ons. 
 
Ook weten we dat we vijf klaverenslagen kunnen maken, als west 
belooft niet te zullen troeven… 
 
OW spelen 5-kaart hoog; daardoor weten we hoeveel schoppenkaarten 
oost minstens had en west maximaal… 
 
Op dit moment gaven we twee slagen af, de eerste twee 
(schoppen)slagen. We spelen 4♥; we mogen dus nog één slag 
verliezen. 
 
Als west inderdaad geen roet gooit in de klaverenoptocht, tellen we tien 
slagen: Vier in harten, vijf in klaveren en ♦A. 
 
Zalig zijn de gevenden. 
 
Tot zover deze overpeinzing . 
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Spel 2  juiste voortzetting 
 

West  Noord Oost  Zuid 
    1♠  doublet 
pas  3♣  pas  3♥ 
pas  4♥  pas  pas 
pas         

 
 OW spelen 5-kaart hoog. 

 ♠ 4 3 2 
 ♥ 3 2 
 ♦ V 3 2 
 ♣ A V B 10 9 
 
 ♠ 6 5 
 ♥ A H V 5 4 
 ♦ A 6 5 4 
 ♣ H 8 

  
 West start met schoppen; oost speelt achter elkaar ♠A, ♠H, ♠V. 
 Je troeft ♠V en slaat ♥A, ♥H en ♥V. Oost speelt op ♥V een klavertje bij. 

Hoe probeer je je contract te maken? 
 

Speel na ♥V… je laatste troefkaart! Gun west zijn hoge troef. Meer dan drie 
schoppenkaarten kon west niet hebben, omdat oost een 5-kaart beloofde. Na 
de troefslag kan west dus alleen ruiten, of klaveren terugspelen. En dan is 
voor jouw klaveren de weg vrij om vijf slagen te maken! 
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Lezers Mailen 

Partner ook misleiden toegestaan? 
Ik speel met mijn partner zwakke twee in harten en schoppen. 
Ik kreeg 6 hele mooie ruiten en had 10 punten. 
Ik opende met 2♦. Links van me werd gevraagd aan mijn partner wat dat 
betekende. Ze zei: ‘Sterk.’ 
 
Links bood 2♥ en mijn partner zei 2SA. Hierop werd gepast. 
Toen ik mijn kaarten openlegde bleek dat het antwoord van mijn partner niet 
klopte. Ik zei dat het me een goed bod leek, maar dat ik mijn partner 
hiermee ook "misleidde". 
We hebben de arbiter erbij gehaald. en die vroeg naar onze systeemkaarten, 
die wij niet hadden (dat schijnt ook uit te maken). 
Doordat zij de manche hadden kunnen halen en wij maar twee down (niet 
kwetsbaar) gingen, werden wij toch gestraft met 0%. Mijn actie werd ook 
niet respectvol gedrag tegenover mijn partner genoemd. 
Ik was me van geen kwaad bewust, toen ik zo bood (wel dat mijn partner 
dat anders zou opvatten) maar mag dit inderdaad niet? 

  
Antwoord 

Artikel 40 spreekt duidelijke taal:  
Je mag afwijken van een afspraak om de tegenstanders te misleiden, op de 
uitdrukkelijke voorwaarde dat die afwijking voor jouw partner minstens een 
even grote verrassing is! 
 
Als je 2♦ als sterk speelt, mag je ook met een zwakke hand daarvan 
afwijken. Maar… als je dat met enige regelmaat doet, is dat een afwijking 
waarmee je partner rekening kan gaan houden, waardoor het opeens wél een 
afspraak is. Dán is de uitleg ‘Sterk’ een onvolledige - en dus verkeerde - 
uitleg. 
 
Om na te kunnen gaan of het wel of niet om een bestaande afspraak gaat, 
geldt de systeemkaart als bewijsstuk. Als je die niet hebt, sta jij dus zwakker. 
Maar ook mét een systeemkaart, waarop staat dat 2♦ alleen maar sterk is, 
kan er sprake zijn van regelmatig afwijken, in welk geval de uitleg ‘sterk’ 
onvolledig zou zijn. 
 
Dat kan de arbiter controleren door de hand te bekijken van jouw partner. En 
als jouw partner - ondanks jouw beloofde kracht - veel te rustig bood, moet 
de arbiter wel uitgaan van een gewoonte die onderdeel uitmaakt van het 
biedsysteem. Twijfel zal zonder meer in jouw nadeel worden uitgelegd.  
 
Met andere woorden: als de hand van jouw partner - tegenover een sterke 
2♦-opening - het 2SA-bod rechtvaardigt, is dat voor mij een bewijs van een 
biedafwijking die alle tafelgenoten niet verwachten. Geen overtreding dus. 
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Dat je partner 2SA bood na het 2♥-bod van zijn rechtertegenstander, geeft 
mij op dit punt een goed gevoel. Zonder de hand van je partner te weten, kan 
ik daar echter geen definitief oordeel over vellen. 
 
Ik leer graag bij. Daarom verneem ik graag van de betreffende arbiter om 
welke reden jouw 2♦-afwijking niet respectvol zou zijn jegens jouw partner.  

 
Foutje, snel corrigeren, bedankt … 

Gisteravond speelde ik aan een tafel waar ik na een gealerteerde 1♣-
opening doublet legde maar, meteen daarna zei dat ik me had vergist 
en het doublet wilde veranderen. 
Mijn linkertegenstander, oud-arbiter, had nog niet geboden maar zei 
meteen dat dat niet mocht en dus heb ik het daarbij gelaten. 
Mijn partner mocht immers nog bieden.  
  
Ik had 1SA willen bieden, omdat ik 16 punten had en opvang in de 
klaveren. 
Ik dacht, meerdere conventies mogelijk dan na een doublet. 
 
Vandaag krijg ik ongevraagd en onverwacht een mail van die 
linkertegenstander, het is een bekende, dat snap je inmiddels wel. 
 

‘Aangaande het voorval van gisteren: 
 
Biedfout 
  
Vrijwel meteen nadat u hebt geboden, wilt u dat bod 
veranderen.  

Ongeacht of u een eigen speelkaart over het hoofd zag, een op 
tafel liggende bieding, of een conventie even was vergeten, 
deze fout mag niet worden hersteld.  

Als u toch, voordat uw linkertegenstander heeft geboden, uw 
bieding verandert, zal de arbiter ten tonele moeten verschijnen.’ 

 
Deze knaap heeft al heel lang geleden de CL=A cursus gevolgd maar 
geen bijscholingen daarna. Art 25 a van de huidige regelgeving is 
hem blijkbaar onbekend. 
Kun je mij van advies dienen hoe hierop te reageren?  

  
Rob:  

Voordat ik antwoord geef: wat was de reden dat je eerst het doublet 
neerlegde? 

 
Het antwoord op mijn vraag: 

Doublet werd gelegd om opening aan te geven. 
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Rob: 
Je kunt je linkertegenstander het volgende schrijven: 
 
Waarde LT,  
 
Je hebt helemaal gelijk! Ik had mijn eerste bieding alleen mogen veranderen 
als ik iets heel anders had geboden dan ik van plan was. Een bieding dus die 
ik geen moment had overwogen.  
Op het moment dat ik het doubletkaartje pakte, wilde ik dat ook echt bieden, 
waarmee dat bod inderdaad definitief is. 
 
Mijn tweede fout is dat ik jou toestond aan je eigen tafel te arbitreren. Ik had 
de arbiter moeten uitnodigen. Die had meteen duidelijk uitgelegd wanneer 
een bieding wél onder het correctierecht valt (van artikel 25A) en wanneer 
niet. 
 

  
Welles-nietes-spiraal 

  (partner)   (ik) 
West  Noord Oost  Zuid 
    ♠♠  0 
    ♥♥♥♥ 
    ♦♦ 
    ♣♣♣♣♣ Opvang in de andere kleuren 
    12 ptn. 12 ptn. 
 
    1♣  Doublet 
pas  Stop 2♠ pas  pas 
pas 
 
Als partner minimaal is, biedt hij 1♠.  
Als hij een opening mee heeft, biedt hij meteen 4♠.  
En heeft hij een pnt of  8 á 10, dan biedt hij 2♠. 
 
Allen passen. Daarna vraagt oost: ‘Wat betekent die 2♠?’  
Ik antwoord: ‘Het is zijn langste kleur en hij heeft 8, 9 of misschien 10 
pnt.’ 
Oost: ‘Dat had gealerteerd moeten worden.’ 
Ik vertel dat dat niet hoeft. Partner wil schoppen spelen. 
Oost: ‘Dat is niet zo, dat bod betekent nog meer, namelijk het 
puntenaantal. Een volgbod op 2-niveau betekent een 6-krt. met een 
opening.’ 
Ik vertel dat dit geen volgbod is, maar een antwoord op mijn info 
doublet. 
 
Oost reageert geprikkeld: ”Oh, laat maar zitten.” 
Mijnheer oost is een ervaren A speler. 
Bij de uitslagen was te zien, dat iedereen in een schoppencontract kwam. 
Kun je mij aangeven of mijn zienswijze correct was. 
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Rob: 
Ik sluit niet uit dat Ad graag ingaat op het informatiedoublet en de mogelijke 
antwoorden daarop. 
 
Ik beperk mij tot het wel of niet moeten alerteren van het 2♠-bod. En dan 
begin ik graag met de overtreding van oost: het geprikkeld reageren. Je 
noemt geen leeftijd; als het om een (verwend) kind gaat valt oost niet veel 
kwalijk te nemen. Gaat het echter om een volwassen mens, dan is er op het 
punt van zelfbeheersing veel te verbeteren. 
 
Zodra een speler meent dat de regels niet - of niet correct - zijn nageleefd 
(2♠ zou alerteerplichtig zijn), en de meningen daarover duidelijk verdeeld zijn 
(niet alerteerplichtig omdat de geboden kleur echt is) is het heel normaal én 
volwassen om de arbiter uit te nodigen met de vraag om duidelijkheid te 
scheppen. Daarvoor heeft de arbiter de nodige cursussen gevolgd, laten we 
daar dan ook van genieten! Dat voorkomt ook onnodige geprikkeldheid! 
 
Merk op dat het vragen om een deskundig antwoord niets te maken heeft met 
het bekende mes op tafel! Integendeel; beide partijen geven met zo’n vraag 
alleen maar aan om graag op correcte wijze met elkaar en met de kaarten om 
te gaan. 
 
De arbiter zal antwoorden dat het 2♠-bod met deze betekenis inderdaad niet 
alerteerplichtig is. Wel of niet sterk heeft geen invloed op de alerteerplicht. 
Wat wel in de gaten moet worden gehouden is de hoofdregel van de 
Alerteerregeling: Als je kunt vermoeden dat de tegenpartij een andere 
betekenis, lees in dit geval: kracht, verwacht, ontstaat daardoor wel de plicht 
om te alerteren. 
 
Als we vervolgens deze regel naast het 2♠-bod leggen, durf ik er vergif op in 
te nemen dat oost er volledig van uitgaat dat NZ dezelfde betekenis 
verwachten als die west zelf aan dit bod hangt. Geen alerteerplicht dus! 

 
AdvG:  

Graag maak ik alleen een opmerking over: Als hij een opening mee heeft, 
biedt hij meteen 4♠. Dat lijkt me onjuist. 
Zuid geeft met een informatiedoublet meestal aan: openingskracht, kort in 
openingskleur, enige lengte (minstens 3) in de drie niet-geboden kleuren. 
Schoppen kan dus een 3-kaart zijn. Noord moet daar rekening mee houden. 
Maar zuid kan ook om een andere reden doubleren: zuid kan te sterk zijn 
voor een volgbod. Het is vrij gebruikelijk een volgbod te limiteren tot 
ongeveer 15 punten: bij meer kracht geef je eerst een doublet en bied je in 
tweede instantie je (krachtige) kleur.  
 
Ik geef een voorbeeld. 
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Stel zuid heeft: 
 
♠ 7 4 
♥ A H V 6 4 
♦ A 8 4 2 
♣ A 9 
 
Het lijkt me correct om dan eerst te doubleren om daarna je 
hartenkleur te laten horen. 
Maar dan rijdt noord je aardig in de wielen met 4♠! 
 
Conclusie 
Heeft noord een mancheforcing hand, dan biedt noord geen 4♠, maar 
geeft een cuebid, een bod in de kleur van de tegenpartij, in dit geval 
2♣. Dan kun je daarna alle kanten uit om het juiste contract uit te 
vinden.  

 


