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Bridge Service 

Nummer 566, 15 mei 2014 
 
Redactie: 

Ad van Gemert (zeer gewaardeerd) medewerker 
Ron Jedema (spelregels) 
Siger Seinen (spelregels) 
Rob Stravers (spelregels en eindredactie) 
 

Reeds verschenen nummers 
Op www.bridgeservice.nl 

 
De Bridge Training is gratis!  

Alleen als je echt heel graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, 
naar: rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor 
overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANL2A.  
Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk!  
En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’. 
 

Eindejaars bridgedrive en diner 
Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik 
dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot 
het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel 
mogelijk donateurs en lezers die een leuk bridgevraagstuk beantwoordden. 

 

Voor de minder gevorderde spelers 
 
Spel 1, Noord gever, niemand kwetsbaar 
 
 West  Noord Oost  Zuid  Zuidhand 
   1♠  pas  1SA  ♠ H 3 2 
 doublet 2♦  pas  ??  ♥ 3 2 
         ♦ B 7 6 5 4 
         ♣ V 8 5 
 
 Welk biedkaartje pak jij in jouw tweede beurt met deze zuidhand? 
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Spel 1, Noord gever, niemand kwetsbaar 
 
 West  Noord Oost  Zuid  Zuidhand 
   1♥  pas  1SA  ♠ H 3 2 
 doublet 2♦  pas  pas!!  ♥ 3 2 
         ♦ B 7 6 5 4 
         ♣ V 8 5 
 
 Welk biedkaartje pak jij in jouw tweede beurt met deze zuidhand? 
 

Over jouw 1SA-bod zijn we het helemaal eens. Je hebt te weinig kracht om 
2♦ te bieden; daar heb je minstens 10 punten voor nodig. Met 1SA beloof je: 
- 6-9 punten;  
- géén steun in partners openingskleur, en:  
- geen 4+kaart schoppen.  
Je hoeft voor dit 1SA-bod dus geen SA-verdeling te hebben. 
Met:  ♠ 2 
 ♥ 3 2 
 ♦ B 7 6 5 4 
 ♣ A V 5 4 3 
had je na partners 1♥ ook 1SA geboden. 
 
Partner biedt een nieuwe kleur. En dat is - met jouw ruitenkwintet mee - een 
schot in de roos. Maar partner belooft geen extra kracht; hij kan 12-13 
punten hebben en heeft er maximaal 17. Want pas vanaf 18 punten springt 
hij naar 3-niveau. Partner noord zoekt alleen naar de beste speelsoort. Dus 
kun je met een gerust hart passen. Stel dat west daarna 2♠ biedt, en partner 
en oost passen daarop, dan kun je altijd nog 3♦ bieden. Want je vecht 
natuurlijk wel even lekker mee ‘om de deelscore’.  
 
 

Spel 2, Noord gever, allen kwetsbaar 
 
West  Noord Oost  Zuid  Zuidhand 

   1♦  pas  pas  ♠ 10 9 3 2 
 doublet 2♣  pas  ??  ♥ 8 7 3 2 
         ♦ 6 5 4 
         ♣ 8 5 
 

Welk biedkaartje leg je in je tweede beurt op tafel met deze ‘prachtige’ 
zuidhand? 
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Spel 2, Noord gever, allen kwetsbaar 
 
West  Noord Oost  Zuid  Zuidhand 

   1♦  pas  pas  ♠ 10 9 3 2 
 doublet 2♣  pas  2♦!!  ♥ 8 7 3 2 
         ♦ 6 5 4 
         ♣ 8 5 
 

Welk biedkaartje leg je in je tweede beurt op tafel met deze ‘prachtige’ 
zuidhand? 

 
Inderdaad, ook met nul punten laat je partner liever een ruitencontract 
spelen dan een klaverencontract! Door je eerste pas weet partner al dat je 
minder dan 6 punten hebt. Jouw 2♦ vertelt alleen maar dat je veel meer heil 
ziet in een ruitencontract dan in een klaverencontract. Jullie hebben samen 
minstens acht ruitens! Met twee 4-kaarten had partner 1♣ geopend. In 
klaveren kunnen OW zelfs de meeste klaveren hebben! 

 
Spel 3 
 ♠ 3 2 
 ♥ 10 3 2 
 ♦ 5 4 3 2 
 ♣ 5 4 3 2 
 
 ♠ A H 4 
 ♥ A H V B 5 
 ♦ A 6 
 ♣ A 7 6 
 

Inderdaad, je ‘zit’ in 4♥. En ondanks dit absolute minimum probeer je er 
hoffelijk een bedankje aan partner uit te persen als hij de dummykaarten 
heeft opengelegd!! West start met ♠V. Hoe probeer je je contract te maken?  
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Spel 3  Speelplan 
 
 ♠ 3 2 
 ♥ 10 3 2 
 ♦ 5 4 3 2 
 ♣ 5 4 3 2 
 
 ♠ A H 4 
 ♥ A H V B 5 
 ♦ A 6 
 ♣ A 7 6 
 

Inderdaad, je ‘zit’ in 4♥. West start met ♠V. Hoe probeer je je contract te 
maken?  
 
Telde je ook vier mogelijke verliezers? ♠4, ♦6, ♣7 en ♣6? 
 
Dan vond je waarschijnlijk ook de enige aanpak om je contract toch te 
maken.  
 
Neem de uitkomst met ♠A, speel ♥AH, ♠H en dan ♠4 getroefd met dummy’s 
♥10! 
 
Je kunt ook meteen (na ♠A) ♠H spelen en ♠4 troeven. Dat gaat alleen 
onnodig mis als oost of west maar één schoppenkaart heeft en twee troeven. 
Maar deze kans is te verwaarlozen. De kans op een 7-1 verdeling van acht 
ontbrekende kaarten is namelijk slechts 3%... 
Met de schoppens 7-1 en drie troeven naast die ene schoppenkaart, helpt 
geen enkele speelwijze. Je kunt de derde schoppen immers alleen troeven als 
je niet vooraf drie keer troef speelt. 
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Voor de meer gevorderde spelers 
 
Spel 1, Zuid gever, allen kwetsbaar 
 
 West  Noord Oost  Zuid 
       1SA 
 pas  3SA  pas  pas 
 pas       
 
 ♠ B 
 ♥ H B 10 
 ♦ A B 3 2 
 ♣ V 5 4 3 2 
 
 ♠ H 3 2 
 ♥ 5 4 3 
 ♦ H V 4 
 ♣ A H B 6 
 
 Tegen jouw 3SA start west met ♥2.  

Welke hartenkaart laat jij dummy leggen? 
a. ♥10 
b. ♥H 
c. ♥10 of ♥H maakt niet echt verschil 
 
Ik geef een overpeinzing. 
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Spel 1  Overpeinzing 
 
 West  Noord Oost  Zuid 
       1SA 
 pas  3SA  pas  pas 
 pas       
 
 ♠ B 
 ♥ H B 10 
 ♦ A B 3 2 
 ♣ V 5 4 3 2 
 
 ♠ H 3 2 
 ♥ 5 4 3 
 ♦ H V 4 
 ♣ A H B 6 
 
 Tegen jouw 3SA start west met ♥2.  

Welke hartenkaart laat jij dummy leggen? 
a. ♥10 
b. ♥H 
c. ♥10 of ♥H maakt niet echt verschil 
 
Je telt negen vaste slagen: vier in de ruitens en vijf in de klaveren. Dat 
betekent dat je je contract kunt maken zodra je aan slag bent. Mits je niet 
pas na de 5e slag aan slag komt, want dan ben je al down! 
 
Is het mogelijk dat OW vijf slagen kunnen oppakken voordat jij aan slag 
komt? Hebben OW een kleur die jou de das kan omdoen? 
 
In ieder geval niet in een lage kleur! In harten ook niet, zelfs niet als oost 
♥AV zou hebben. Dus blijft de schoppenkleur over als risicofactor. Want als 
oost ♠V zou voorspelen, is jouw ♠B niets waard. En als west dan met ♠A zit, 
stelt jouw ♠H ook veel te weinig voor. 
 
Tot zover mijn overpeinzing; ik geef het woord weer helemaal aan jou! 
 
 



 
Bridge Service, Bridge Training 566, 15 mei 2014, rob.stravers@upcmail.nl    7 
 

Spel 1  Speelplan 
 
 West  Noord Oost  Zuid 
       1SA 
 pas  3SA  pas  pas 
 pas   ♠ B 

 ♥ H B 10 
 ♦ A B 3 2 
 ♣ V 5 4 3 2 

 ♠ A 9 8 4    ♠ V 10 7 6 5 
 ♥ A 9 8 7 2    ♥ V 6 

 ♠ H 3 2 
 ♥ 5 4 3 
 ♦ H V 4 
 ♣ A H B 6 

Voor het overzicht laten we ruiten- en klaverenkaarten van OW weg. 
 

Tegen jouw 3SA start west met ♥2.  
Welke hartenkaart laat jij dummy leggen? 

a. ♥10 
b. ♥H 
c. ♥10 of ♥H maakt niet echt verschil 

 
Als we weten welke ramp zich zou kunnen voltrekken als oost de kans krijgt 
om ♠V voor te spelen, weten we ook dat we het risico zo klein mogelijk 
moeten maken dat oost aan slag komt. 
Laat dummy daarom een zo hoog mogelijke hartenkaart leggen, dus ♥H! Oost 
kan dan alleen aan slag komen als hij ♥A heeft. Met alleen ♥V in handen 
moet oost machteloos toezien hoe jij je de volgende negen slagen in de lage 
kleuren bij elkaar harkt 
Als je koos voor ♥V, ga je in dit spel kansloos -2 als oost met ♠V vervolgt.  
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Spel 2, noord gever, niemand kwetsbaar 
 
 ♠ A V 6 5 4  West  Noord Oost  Zuid 
 ♥ 5 4     1♠  pas  1SA 
 ♦ A V 10 8  pas  3SA  pas  pas 
 ♣ A V   pas 
 
 ♠ 3 2 
 ♥ A 3 2 
 ♦ H 7 6 5 4 2 
 ♣ 3 2 
 
 Tegen jouw 3SA opent west de aanval met ♥H. Jij duikt. 
 West vervolgt met ♥B. Duik je weer? 

a. Ja 
b. Nee 
c. Nog een keer duiken maakt weinig tot geen verschil 
d. Ik zou zelf al meteen de eerste slag hebben genomen… 

 
Ik geef een overpeinzing. 
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Spel 2  Overpeinzing 
 
 ♠ A V 6 5 4  West  Noord Oost  Zuid 
 ♥ 5 4     1♠  pas  1SA 
 ♦ A V 10 8  pas  3SA  pas  pas 
 ♣ A V   pas 
 
 ♠ 3 2 
 ♥ A 3 2 
 ♦ H 7 6 5 4 2 
 ♣ 3 2 
 
 Tegen jouw 3SA opent west de aanval met ♥H. Jij duikt. 
 West vervolgt met ♥B. Duik je weer? 

a. Ja 
b. Nee 
c. Nog een keer duiken maakt weinig tot geen verschil 
d. Ik zou zelf al meteen de eerste slag hebben genomen… 

 
De kunst van bridge is niet in de eerste plaats een bijzonder sterk 
probleemoplossend vermogen. Nee, het is veel meer een kwestie van op de 
juiste wijze naar het spel kijken, en dan met name naar de juiste kaarten.  
 
Dit spel is daar een mooi voorbeeld van. 
 
West opent de aanval op harten. En natuurlijk kijk je dan naar je enige 
hartenopvang: ♥A. Zodra die is gespeeld is het heel vervelend als de 
tegenstanders aan slag komen vóórdat wij onze negen schaapjes op het 
droge hebben.  
 
We tellen onze vaste slagen, waarbij we standaard uitgaan van een normale 
verdeling van de ontbrekende kaarten.  

Alleen als er geen wolkje aan de lucht lijkt, kunnen we rekening gaan 
houden met extreme verdelingen. En als het maken van de 
noodzakelijke slagen een hachelijke zaak lijkt, gaan we uit van de 
noodzakelijke verdeling bij de tegenstanders. 

 
In dit spel tellen we negen slagen: ♠A, ♥A, ♣A en zes ruitenslagen. Zelfs met 
de ontbrekende ruitens 3-0 zijn onze ruitens hoog na de derde ruitenslag.  
Maar… als we inzoomen op de ruitenkleur, zien we dat de vierde ruitenslag 
zal worden gewonnen door dummy noord. In vakjargon zeggen we: ‘De 
ruitens blokkeren.’ 
 
Het probleem van een blokkade kun je op twee manieren opheffen. 
1. Je steekt na de blokkade over in een andere kleur. 
2. Je ruimt aan de kant met de minste ruitens een ruitenkaart op… 
Oplossing 1 kun je vergeten, omdat west ijzerenheinig doorgaat met harten, 
dus richt je je helemaal op oplossing 2… 
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Spel 2  Speelplan 
 
 ♠ A V 6 5 4  West  Noord Oost  Zuid 
 ♥ 5 4     1♠  pas  1SA 
 ♦ A V 10 8  pas  3SA  pas  pas 
 ♣ A V   pas 
 
 ♠ 3 2 
 ♥ A 3 2 
 ♦ H 7 6 5 4 2 
 ♣ 3 2 
 
 Tegen jouw 3SA opent west de aanval met ♥H. Jij duikt. 
 West vervolgt met ♥B. Duik je weer? 

a. Ja 
b. Nee 
c. Nog een keer duiken maakt weinig tot geen verschil 
d. Ik zou zelf al meteen de eerste slag hebben genomen… 

 
Je duikt weer (a)! 
Nu liggen je negen slagen voor het grijpen, wat west ook doet. Als hij harten 
vervolgt, maak je die slag met ♥A en ruim je in dummy… ♦10 of ♦8 op.  
Dan ♦2 naar ♦A; ♦V, en met dummy’s laatste ruiten naar ♦H en de rest van 
zuids ruitens. 
Stel dat west in de derde slag schoppen had vervolgd, dan zou je ♠V kunnen 
leggen, voor een overslag. Stel dat ♠V houdt, dan speel je daarna: ♦A, ♦V, 
♦10 naar ♦H, ♥A waarop dummy’s ♦8 verdwijnt, en de rest van de 
ruitenoptocht. 
 

Lezers Mailen 

 
Oorsprong ‘manche’ 

Robérto 
Zou jij weten waar de term 'manche' vandaan komt? Ik heb op internet 
ernaar gezocht, en op een Franse bridgeclub navraag gedaan, maar heb nog 
geen antwoord op deze vraag! 
 

Rob: 
Eén ding is zeker, ‘manche’ is niet ontstaan in Centraal Amsterdam. Daarom 
geef ik graag het woord aan een eveneens zeer gewaardeerd, en francofiel lid 
van het Bridge Service team, Joseph Amiel. 

  
Ik wacht met jou in grote spanning op wat komen gaat … 

 



 
Bridge Service, Bridge Training 566, 15 mei 2014, rob.stravers@upcmail.nl    11 
 

Joseph: 
Etymologie onzeker, voor zover ik het op dit moment kan nagaan. Wellicht 
stamt het woord “manche” uit de tijd dat robberbridge standaard was 
(misschien dus toch in Centraal Amsterdam ontstaan): twee manches zijn 
daar nodig om een partij te winnen. “Manche” zou dan verwijzen naar een 
van de betekenissen van het woord in het Frans, te weten “mouw”. Net zoals 
twee mouwen nodig zijn om een hemd of jas compleet te maken, zijn er twee 
manches nodig om een partij bij robberbridge naar zich toe te trekken. Mocht 
ik iets overtuigenders vinden, dan meld ik dat wel … 

 
Dat is grappig, mijn moeder herinnerde zich gisteren dat er bij robberbridge twee 
manches nodig waren om te winnen, had manche ook met mouw vertaald, maar was 
nog niet op de onderstaande gedachte gekomen!  Deze verklaring lijkt me helemaal 
niet zo gek, ik dank alvast alle meedenkers! 
 

 
Het hoogste of het laatste bod? 

  (Partner)   (ik)  
West  Noord Oost  Zuid 
  1♥  pas  2♥ 
2♦ 

West werd door de anderen geattendeerd op zijn onvoldoende 
bieding, waarop ik tegen mijn partner zei (ik speel pas de 2e 
keer met hem): ‘Je mag de bieding ook accepteren. Dat deed 
hij ook, paste, oost paste en ik paste ook.  

 
Ik dacht toen dat wij 2♥ moesten spelen, maar de arbitrage besliste dat 
2♦ het laatste bod was en dus gespeeld moest worden. Ik was verbaasd 
omdat ik dacht dat mijn bod het hoogste was en harten moest worden 
gespeeld. Er werd 2♦+1 gescoord, 100% voor de tegenstanders. 
Is het juist dat het laatste bod ook al is dit onvoldoende gespeeld moet 
worden. 
  
Ik dacht toen: "wie een kuil graaft voor een ander… 
 

Antwoord 
Eigenlijk helemaal geen onlogische aanname, dat - wat er ook gebeurt - het 
hoogste bod geldt. Zo werkt het echter niet aan de bridgetafel. Als een 
onvoldoende bod wordt geaccepteerd, geldt dat bod als correct. Dat betekent 
dat als noord en oost passen, jij opnieuw 2♥ mag bieden als jij dat graag 
speelt. Ook partner noord had 2♥ mogen bieden. 
 
Daar voeg ik graag het advies aan toe om de arbiter uit te nodigen. Die had 
dan vóóraf kunnen vertellen wat de gevolgen en ook voordelen kunnen zijn 
van het accepteren… En de arbiter zal zeer waarschijnlijk, conform artikel 22 
A 2, uitleggen:  

‘Het bieden eindigt wanneer één of meer spelers een bod hebben 
gedaan en er na het laatste bod drie passen in volgorde zijn gedaan. 
Het laatste bod (!!) wordt het contract.’  
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Door 5-kaart hoog in SA-opening vaak gemist 4♥/♠-contract 
Mijn partner en ik hebben een probleem. 
Wij openen met een 5 kaart hoog en 15-17 punten toch 1SA. 
Lopen zo dikwijls 4♥ of 4♠ mis als partner een 3-kaart hoog heeft. 
Hoe kunnen wij dit oplossen? 
 

Rob:  
Als partner van de 1SA-opener een grillige hand heeft zonder 4-kaart hoog 
maar wel een hoge 3-kaart, zou je eveneens Stayman kunnen doen. 
Met een hoge 5-kaart biedt de SA-openaar die kleur met een sprong. 

  
Maar… houd ook bij hoe vaak het SA-contract en het 4♥/♠-contract hetzelfde 
aantal slagen oplevert. In dat geval scoort het SA-contract immers (veel) 
beter… 

  
Ik laat Ad ook meekijken en vooral –denken. 
  
AvG: 

De opening van 1SA met een hoge vijfkaart komt steeds meer in zwang, 
maar inderdaad lukt het vaak niet een hogekleurmanche te bieden als de 
partner een 3-kaart in dezelfde hoge kleur heeft. 
 
De methode die Rob schetst (de openaar biedt na Stayman de  kleur van zijn 
hoge 5-kaart met sprong) is de methode die Berry Westra in zijn blad, zijn 
boeken en op zijn cd-roms adviseert. 
Ik zou die methode met je partner maar eens gaan proberen. 
 
9 punten minimum voor 2♣ 

Als je met je partner deze afspraak maakt, zou ik niet 8, maar 9 punten 
als grens voor Stayman aanhouden. Hiervoor wil ik twee argumenten 
noemen. 

 
Regel van 44, 33 en 22 

Ken je de regel van 44, 33 en 22? 
Die zegt dat er bij een 1SA-opening 44% kans is op 15, 33% op 16 en 
22% op 17 punten. 
Door met 8 punten te passen mis je dus zelden (22%) een manche. 
Ik zit op StepBridge wel eens te kijken bij Cees Sint, en die past 
consequent met 8 punten. 

 
Snel op 3-niveau 

Ten tweede: als je met 8 punten Staymant, en je partner noemt zijn 
hoge vijfkaart met sprong, zit je al op 3-niveau. Heb je dan slechts een 
2-kaart mee, dan kom je vaak met 23 punten in 3SA. 
Je ziet, er zijn geen waterdichte oplossingen, 1SA openen met een hoge 
vijfkaart pakt vaak goed uit maar kent ook problemen. 
Ik denk dat Johan Cruijff hierover wel een wijze uitspraak zou kunnen 
doen. 
 


