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De Bridge Training is gratis!  

Alleen als je toch graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: 
rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor 
overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANL2A.  
Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd 
werk! En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’. 
 

Eindejaars bridgedrive en diner 
Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik 
dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot 
het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel 
mogelijk donateurs. 

 
Ook deze Training is ontstaan uit mooie spellen van Frans Schiereck. 
 
Spel 1 

Na het spectaculaire biedverloop (west 1SA - oost 3SA) komt jouw partner uit 
met ♥2; de leider laat dummy ♥3 bijspelen. 

   Partner noord 
♥2 

Leider west   Dummy oost 
♠ A B 2 
♥ V 10 3 
♦ H 9 8 
♣ B 4 3 2 

Jouw zuidhand 
♠ 8 4 3 
♥ A B 4 
♦ A 5 4 
♣ 8 7 6 5 

Welke hartenkaart leg jij? 
Ik geef een hint aan de minder ervaren spelers. 

http://www.bridgevraagbaak.nl/�
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Spel 1  Hint 
 

Na 1SA - 3SA komt jouw partner uit met ♥2.  De leider laat dummy ♥3 
bijspelen. 

   Partner noord 
♥2 

Leider west   Dummy oost 
♠ A B 2 
♥ V 10 3 
♦ H 9 8 
♣ B 4 3 2 

Jouw zuidhand 
♠ 8 4 3 
♥ A B 4 
♦ A 5 4 
♣ 8 7 6 5 
 

Welke hartenkaart leg jij? 
 
Je kunt het niet verkeerd doen als je met jouw partner de juiste 
uitkomstafspraken hebt gemaakt. En daar gaan we natuurlijk graag van uit. 
Dit betekent dat je één van de volgende afspraken hebt: ‘kleintje belooft 
plaatje’ of ‘vierde’ van boven, mits de hoogste kaart een plaatje is (de Regel 
van elf)’.  
 
Met één van die afspraken voor ogen leg jij… Einde hint! 
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Spel 1  De juiste kaart 
 

Na 1SA - 3SA komt jouw partner uit met ♥2. De leider laat dummy ♥3 
bijspelen. 

   Partner noord 
♥2 

Leider west   Dummy oost 
♠ A B 2 
♥ V 10 3 
♦ H 9 8 
♣ B 4 3 2 

Jouw zuidhand 
♠ 8 4 3 
♥ A B 4 
♦ A 5 4 
♣ 8 7 6 5 
 

Welke hartenkaart leg jij? 
 
Als partner met zijn lage uitkomst een plaatje belooft, heeft partner ♥H.  
Dan moet ♥B voldoende zijn om de slag te maken. Dán ♥A en harten na voor 
partners ♥H en vierde harten. Zo is 3SA meteen down. (Ja, ook de meest 
degelijke 1SA-openaar kán een dun 2-kaartje in één kleur hebben...)   
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Spel 2 
Na 1♥ van oost en 4♥ van west heb jij de eer om uit te komen. 
 
Dummy west   Leider oost 
♠ 6 5 4 
♥ A 3 2 
♦ H V 8 
♣ H B 7 6 
  Jouw zuidhand 

♠ H V B 2 
♥ 5 4 
♦ 7 6 5 4 
♣ 9 8 2 

 
Je komt - uiteraard - uit met ♠H.  

Uiteraard, omdat het risico zeer klein is dat je met de uitkomst van een 
gesloten serie een slag cadeau geeft en de kans op het ontwikkelen van 
een slag zeer groot.  

 
Maar wat gebeurt er? Je partner neemt jouw uitkomst over met ♠A, maakt ♣A 
en speelt dan ♠3 naar jouw ♠B. 
 
Wat nu? Ik geef géén hint! 
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Spel 2  Tegenspel 
 

Na 1♥ van oost en 4♥ van west heb jij de eer om uit te komen. 
 
Dummy west   Leider oost 
♠ 6 5 4 
♥ A 3 2 
♦ H V 8 
♣ H B 7 6 
  Jouw zuidhand 

♠ H V B 2 
♥ 5 4 
♦ 7 6 5 4 
♣ 9 8 2 

 
Je komt - uiteraard - uit met ♠H.  

Uiteraard, omdat het risico zeer klein is dat je met de uitkomst van een 
gesloten serie een slag cadeau geeft en de kans op het ontwikkelen van 
een slag zeer groot.  

 
Maar wat gebeurt er? Je partner neemt jouw uitkomst over met ♠A, maakt ♣A 
en speelt dan ♠3 naar jouw ♠B. 
Wat nu? 
 
Er is maar één verklaring voor de speelwijze van partner noord. Hij móét ♣A-
sec hebben! Omdat jij met jouw ♠H-uitkomst ♠V belooft, kan hij risicoloos 
jouw ♠H overnemen, zijn kale ♣A maken, om jou daarna weer aan slag te 
brengen met ♠B voor het klaverennaspel en zijn aftroever voor 4♥-1! 
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Spel 3 
Na west 1♠ - oost 4♠ start partner noord met ♥V. 
 
  Partner noord 

♥V 
Leider west    Dummy oost 

♠ A V B 
♥ 3 2 
♦ H 9 8 7 
♣ B 4 3 2 

   Jouw zuidhand 
♠ H 10 2 
♥ 5 4 
♦ B 10 6 5 
♣ A 8 7 6 

  
De leider wint de uitkomst met ♥A, slaat ook ♥H en speelt dan ♥6, in dummy 
getroefd met ♠B. 
 
Stel dat je overtroeft, met welke kaart begin je dan de volgende slag? 

 
Ik geef een hint aan de minder ervaren spelers… 
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Spel 3  Hint voor de minder ervaren spelers 
 

Na west 1♠ - oost 4♠ start partner noord met ♥V. 
 
  Partner noord 

♥V 
Leider west    Dummy oost 

♠ A V B 
♥ 3 2 
♦ H 9 8 7 
♣ B 4 3 2 

   Jouw zuidhand 
♠ H 10 2 
♥ 5 4 
♦ B 10 6 5 
♣ A 8 7 6 

  
De leider wint de uitkomst met ♥A, slaat ook ♥H en speelt dan ♥6, in dummy 
getroefd met ♠B. 
 
Stel dat je overtroeft, met welke kaart begin je dan de volgende slag? 
 
Dat schrijft toch wel even weldadig ontspannen, gewoon lekker met minder 
ervaren spelers onder elkaar. Het leuke is dat we straffeloos kunnen roddelen 
over de ervaren spelers. Want je kunt er vergif op innemen dat een groot deel 
van de ‘ervaren hap’ dit contract geruisloos laat maken, terwijl het contract in 
deze fase van de strijd vrijwel kansloos is!!! 
 
Concentreer je op de schoppenkleur. Hoeveel schoppenslagen kun je maken na 
dummy’s aftroever met ♠B? 
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Spel 3  Het juiste tegenspel 
 

Na west 1♠ - oost 4♠ start partner noord met ♥V. 
 
  Partner noord 

♥V 
Leider west    Dummy oost 

♠ A V B 
♥ 3 2 
♦ H 9 8 7 
♣ B 4 3 2 

   Jouw zuidhand 
♠ H 10 2 
♥ 5 4 
♦ B 10 6 5 
♣ A 8 7 6 

  
De leider wint de uitkomst met ♥A, slaat ook ♥H en speelt dan ♥6, in dummy 
getroefd met ♠B. 
 
Stel dat je overtroeft, met welke kaart begin je dan de volgende slag? 
 
Laat je geen woorden in de mond leggen. Je troeft alléén over als je daar het 
nut van inziet; je troeft zeker níét over - ook niet als ene Stravers dat roept - 
als je ziet dat je daarmee een schoppenslag inlevert! 
 
Kijk mee:    ♠ A V B 

 
  ♠ H 10 2 

 
Als je ♠B overtroeft met ♠H, zal de leider later - met dummy’s ♠AV - jouw 
♠102 arresteren.  
 
Maar… als je je beheerst en niet overtroeft, en dummy dus die slag gunt, 
ontstaat de volgende situatie:  ♠ A V 

 
 ♠ H 10 2 

 
Omdat je niet overtroefde, ben je nu zeker van twee schoppenslagen! ♠H zal 
zich met alle liefde ontfermen over ♠V en ♠10 is na ♠AV de hoogste 
schoppenkaart. 
 
Vaak heeft de leider de hoogste troefkaarten in handen, waardoor ze voor jou 
onzichtbaar zijn. Troef ook dan niet te snel over met een troefkaart die je toch 
altijd zult maken. Ook in deze situatie - de leider troeft met ♠H - geef je een 
schoppenslag weg als je overtroeft…     Leider 
        ♠ H V 10 3 2 

  Jouw troeven 
   ♠ A B 
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Spel 4 
Na 1SA - 3SA mag jij uitkomen. Voor welke uitkomsten kies je? 
 
Jouw hand A Jouw hand B Jouw hand C Jouw hand D 
♠ 8 7 6  ♠ 8 7 6  ♠ 8 7 6  ♠ 8 7 6 
♥ A H 4 3 2  ♥ A V B 3 2  ♥ 10 8 6 5 4 ♥ H 9 8 6 2 
♦ 4 3 2  ♦ 4 3 2  ♦ H 2   ♦ H 2 
♣ 5 4   ♣ 5 4   ♣ V B 2  ♣ V B 2 
 
Ik geef een algemene hint. 
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Spel 4  Hint 
 

Na 1SA - 3SA mag jij uitkomen. Voor welke uitkomsten kies je? 
 
Jouw hand A Jouw hand B Jouw hand C Jouw hand D 
♠ 8 7 6  ♠ 8 7 6  ♠ 8 7 6  ♠ 8 7 6 
♥ A H 4 3 2  ♥ A V B 3 2  ♥ 10 8 6 5 4 ♥ H 9 8 6 2 
♦ 4 3 2  ♦ 4 3 2  ♦ H 2   ♦ H 2 
♣ 5 4   ♣ 5 4   ♣ V B 2  ♣ V B 2 
 
Tja… Eén algemene hint… Wat doe ik mijzelf aan?  
 
Welnu… Lengte is leuk, mits de vrije kaarten van die lange kleur bereikbaar 
zijn. Probeer je even voor te stellen dat leider en dummy allebei een 3-kaart 
harten hebben. Wat zou dan de beste uitkomst zijn? 
 
Als je twijfelt tussen verschillende kleuren, kan eliminatie helpen. Laat de 
kleuren afvallen waarvan de uitkomst gemakkelijk in het voordeel van de leider 
kan uitpakken. 
Denk ook aan partner: probeer het je partner zo gemakkelijk mogelijk te 
maken! 
 
Toch best veel voor één algemene hint! 
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Spel 4  De vier uitkomsten 
 

Na 1SA - 3SA mag jij uitkomen. Voor welke uitkomsten kies je? 
 
Jouw hand A Jouw hand B Jouw hand C Jouw hand D 
♠ 8 7 6  ♠ 8 7 6  ♠ 8 7 6  ♠ 8 7 6 
♥ A H 4 3 2  ♥ A V B 3 2  ♥ 10 8 6 5 4 ♥ H 9 8 6 2 
♦ 4 3 2  ♦ 4 3 2  ♦ H 2   ♦ H 2 
♣ 5 4   ♣ 5 4   ♣ V B 2  ♣ V B 2 
 
Hand A 

Eén ding staat vast: als je later in dit spel aan slag komt, zal dat niet in 
schoppen, ruiten of klaveren zijn. En als het aan de leider ligt, kom je 
ook niet aan slag in harten. Die actie zal dus van partner moeten komen. 
Partner zal wel een hartenkaart moeten hebben áls hij aan slag komt. 
Daarom start je met een kleine harten. Als leider en dummy een 3-
kaart harten hebben, en partner dus een 2-kaart, is deze uitkomst goed 
voor goud. Aangezien jij maar zeven punten hebt, is de kans groot dat 
partner aan slag zal komen, omdat hij ook een punt of zeven kan 
hebben. En dan kan hij mooi doen wat hij niet had kunnen doen als jij 
was begonnen met ♥AH. Mocht partner toevallig ♥Vx blijken te hebben, 
dan is het natuurlijk helemaal feest. 
 

Hand B 
♥V is nu de aangewezen uitkomst. Ook dan kan partner je bereiken met 
zijn tweede hartenkaart. Met deze uitkomst voorkom je in ieder geval dat 
de leider twee hartenslagen maakt, bijvoorbeeld met ♥Hxx in dummy en 
♥10x(x) in de hand. 
 

Hand C 
♥8! De tweede kaart van de hartenlengte. Daarmee ontken je een 
hartenplaatje. Met wat partner in handen heeft en dummy laat zien, help 
je partner de juiste keus te maken. 
Nadeel van de ♣V-uitkomst is dat je daarmee ook aan de leider het adres 
van ♣B verraadt.  
Een ♦H-start moeten we je ook sterk ontraden zonder aanwijzing dat 
partner lengte in ruiten heeft. 

 
Hand D 

Dankzij het hartenplaatje kun je nu wél met een lage harten uitkomen. 
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Lezers Mailen 
Wie moet alerteren? 

Ik      Partner 
1♣, gealerteerd, kan 2-krt zijn. 1SA (Montreal), ontkent 4/5-krt hoog 
 
Ik vergeet te alerteren en pas. 
  
Wie moet nu voor het uitkomen van de tegenpartij even op die fout wijzen?  Ik 
dacht dat we dat allebei mochten (moeten) zeggen. 
  
Nu zei iemand bij ons aan tafel: 
‘Alleen de leider mag dat zeggen’ (maar die wist dat niet). 
Dus dat zei ik. Toen zei die persoon:  
‘Dan moet jij de arbiter roepen en dat tegen hem zeggen, want jij bent 
dummy.’ 
Nou dat vind ik toch wel overdreven. We zijn toch nog niet begonnen, dan ben 
ik nog geen dummy. Dus dan zou ik het toch nog steeds kunnen doen, of denk 
ik dan helemaal verkeerd? Als we bij zoiets onze arbiter ook nog bijroepen, 
denk ik dat hij daar niet blij mee is. Ik heb vaker voor de uitkomst iets gezegd 
en daar is niemand over gevallen. Men was er blij mee en veel mensen wisten 
niet dat het moest.  
  
Rob: 

Als iemand iets verkondigt dat redelijk vreemd lijkt, kan het nuttig zijn 
om te vragen waar die tekst vandaan komt.  
 
Na deze algemene ‘wijsheid’ merk ik op dat als een speler die had 
moeten alerteren zich daar opeens van bewust is, dat onmiddellijk moet 
melden. Dat kan dus ook na de afsluitende pas.  
 
Als jij na de afsluitende pas je realiseert dat je 1SA had moeten alerteren 
moet je dat dus melden. Dat staat geheel los van de correctieplicht die 
jouw partner heeft. Het is goed als de arbiter daarin wordt gekend. 
Alleen de arbiter kan en mag namelijk vaststellen of de verkeerde uitleg 
(door het niet alerteren) belangrijk genoeg is om de tegenstander die het 
laatst paste het recht te geven zijn pas te veranderen en daarmee het 
bieden te laten voortzetten.  
Ook kan de arbiter na afloop een arbitrale score toekennen als hij vindt 
dat de tegenstanders door de ontbrekende uitleg zijn benadeeld. 
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Kan dat echt niet terug? 
Gisteravond heb ik gebridged en daarbij overkwam mij het volgende. 
 
Ik speelde 2♣. 
 
Na de 9e slag was mijn rechtertegenstander, oost, aan slag. 
 
  Dummy 

♠ - 
♥ B 10 9 
♦ 2 
♣ - 

West    Oost 
♠ -    ♠ - 
♥ 7 6    ♥ 8 4 
♦ 8    ♦ 9 7 
♣ 5    ♣ -   
  Mijn hand 

♠ - 
♥ 3 2 
♦ - 
♣ 7 2 

 
Oost begint de 10e slag met het voorspelen van ♦9. 
 
In mijn gedachten was ik al van plan te troeven, de laatste troef op te 
halen en dan over te steken naar dummy’s hoge harten. Zodat ik precies 
mijn contract maak. 
 
Maar… wat gebeurt mij: ik verpak me en leg een harten op tafel. 
Grrrrrrrrrrrrrrrrrr. 
Ik zeg nog ‘o jeeeeeeee ik verpak me wat erg’. Dan werpt mijn 
linkertegenstander al een kaart op tafel. 
 
Oost wint die slag en speelt ruiten na, waardoor west ook zijn ♣5 maakt… 
2♣ -2 in plaats van gewoon gemaakt. 
 
Hoe zou jij dit arbitreren? Is hier echt niets aan te doen? 
Het zou voor m’n gevoel hersteld moeten kunnen worden. 
Het laat een zeer oneerlijk gevoel achter als dat niet kan: ik heb immers 
niet bewust die kaart willen spelen. 
 
Volgens de informatie die ik heb kunnen vinden, is de kaart gespeeld en 
mag hij niet vervangen worden. 
 
Aan de hand van het zitsel is wel duidelijk te zien dat ik altijd alle slagen 
had gehaald als ik troef had gespeeld. 
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Rob: 
Op het moment dat jij je hartenkaart open neerlegt, geldt die kaart 
inderdaad als gespeeld. Ook als je linkertegenstander nog niet had 
bijgespeeld. De bal heeft de lijn dan overschreden… Dus ‘uit’! 
 
 

Volgbod versus infodoublet 
Ik speel met verschillende partners en zij hebben allemaal zo hun eigen 
systeem, net als ik dat zelf heb.  
Afgelopen week speelde ik met een vrouw waar ik incidenteel, maar graag mee 
bridge. Met het biedverloop was zij het helemaal niet eens. Zij zat noord. 
De handen waren als volgt: 
 
Oost gever ♠ H 8 7 6 4 
NZ kwetsbaar ♥ H 8 2 

♦ B 
♣ H B 7 6 

♠ 3 2    ♠ 10 5 
♥ V 10 7   ♥ B 9 6 5 4 3 
♦ V 7 6 5 4 3  ♦ A H 10 
♣ 8 3    ♣ A 9 
  ♠ A V B 9 

♥ A 
♦ 9 8 2 
♣ V 10 5 4 2 

 
Wij openen 5-kaart hoog; 1♣ en 1♦ kan een 3-kaart zijn en vanaf 12 punten. 
 
      (ik) 
West  Noord Oost  Zuid 
    1♥  2♣ 
2♥  3♣  3♥  4♣ 
pas  4♠  pas  pas Gelet op mijn kaart dacht ik na over 

de mogelijkheid van 6♣. Toch maar 
niet gedaan en bij 4♠ gestopt. 
 

Bij het openen van mijn hand was mijn partner totaal verbaasd, dat ik na de 
1♥-opening geen doublet had gegeven. Dat geeft volgens haar een 4-kaart 
schoppen en een opening aan. 
Ik vroeg me af of dat wel juist is, want wat doe je dan bv. met 16 punten, 3-
kaart schoppen, 2-kaart harten, 4-kaart ruiten en 4-kaart klaver?  
 
Mijn afweging was: indien de tegenstanders in een SA-contract komen, kom 
uit met klaver. De kans is groot dat ik daar een paar slagen in kan maken. Na 
afloop realiseer ik mij dat ik beter na oosts bod van 3♥ 3♠ had kunnen zeggen, 
want is die kleur niet voldoende bij mijn partner aanwezig, dan zou zij moeten 
afzwaaien naar 4♣.  
Mijn vraag is: is het doublet juist en zo ja wat doe je dan in mijn voorbeeld 
geval? 
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Rob: 
Een informatiedoublet belooft óf:  
a. gewone openingskracht met minstens een 3-kaart in de ongeboden 

kleuren. Die verdeling is noodzakelijk, omdat je op elk bod van 
partner dat geen kracht toont, met een goed gevoel moet kunnen 
passen. Onderneem je na je doublet in je tweede beurt nog wél actie, 
dan beloof je een hand met minstens 17/18 punten!  

b. Een sterke hand, minstens 17/18 punten, en elke mogelijke verdeling. 
Daarmee doe je in je volgende beurt wél iets anders dan passen! 

 
De gegeven zuidhand is ideaal voor een informatiedoublet: je kunt 
passen op elk bod van partner noord dat géén kracht belooft.  
 
Noord kan in dit spel met de gegeven hand direct 4♠ uitbieden; zuid 
heeft dan geen dilemma tussen passen en nog een bod doen. 
 
Maar stel nu dat noord 1♠ had geboden, 2♣ of 2♦? Dan belooft noord 0-
8 punten. Met 9+ moet noord namelijk een krachtiger bod doen. Dan 
past zuid met 16 of minder punten. Ook omdat elk ander biedkaartje dan 
‘pas’ 17+ belooft. Met dezelfde verdeling van deze zuidhand en 16 
punten zou ik noords 1♠-bod echter nog wel verhogen tot 2♠… Het gaat 
in bridge nu eenmaal niet alleen om punten; verdeling is in de regel véél 
belangrijker.   

 
Dan de subvraag: 

Wat doe je dan bv. met 16 punten, 3-kaart schoppen, 2-kaart 
harten, 4-kaart ruiten en 4-kaart klaver? 
 

 Noord  
    1♥ 

   
     Oosthand 1 Oosthand 2 
     ♠ H B 2  ♠ B 4 3 

    ??  ♥ 3 2   ♥ A V 
♦ A V B 2  ♦ H 5 4 3 
♣ A B 4 3  ♣ H V 5 4 

 
Met oosthand 1 geef je een doublet. Je past op elk bod van 
partner dat geen kracht belooft (1♠, 2♣ en 2♦). Elke andere actie 
belooft 17+. 
Als west 1SA biedt, belooft hij 6-9 punten met hartenlengte. Dán 
mag je met jouw 16 punten (achter de openaar) 2SA bieden. Met 
8/9 bij partner durf je 3SA wel aan. 
 
Met oosthand 2 heb je geen enkel probleem, dan bied je 1SA: 15-
17 met SA-verdeling en hartenopvang.
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2♣ sterk, en dan? 
Ik wil graag de antwoorden op een 2♣-opening weten. 
 
Rob: 

Een heel kort vraagje. En mijn antwoord kan ook kort zijn.  
 
Met 2♣ belooft de openaar kracht, in de regel minstens 20 punten. Over 
de verdeling zegt 2♣ niets. Als je 2SA opent met 20-22 punten, kan de 
2♣-openaar toch een SA-verdeling hebben, namelijk met 23+. 
 
Ook een heel extreme verdeling is mogelijk. Denk aan iets als: 

♠ A H V 7 6 5 4 
♥ - 
♦ A V B 10 
♣ 7 6 

Je hebt de manche vrijwel in handen, maar duidelijk minder dan 20 
punten. Ook nu is 2♣ openen een goed begin. 
 
Aangezien de partner van de openaar geen idee heeft van de verdeling, 
is het meest voorkomende én gemakkelijke antwoord op 2♣: 2♦! Dit 2♦-
bod zegt – net als de 2♣-opening – niets over de verdeling. Maar ook 
niets over de kracht! De 2♦-bieder kan nul punten hebben en geen 
enkele ruitenkaart. Maar ook 12 punten of méér is mogelijk. 
 
West  Oost  Oosthand 1  Oosthand 2 
2♣  ??  ♠ 6 5 4 3   ♠ H V 4 3 

♥ 7 6 5 4   ♥ A 5 4 3 
♦ 4    ♦ 9 
♣ 9 8 4 3   ♣ H V 3 2 

 
Het is goed om met beide oosthanden 2♦ te bieden. Waarom zou je 
springen met oosthand 2? Partner west mag immers niet passen op 2♦. 
Je geeft west met dat bod alle ruimte om iets te vertellen over zijn 
verdeling. Daarom adviseer ik om zelfs met een sterke hand even rustig 
af te wachten.  
 
Veel spelers bieden graag hun 5+kaart met 7 of meer punten. Ook dan 
belooft 2♦ geen puntenmaximum, de 2♦-bieder kan immers 7+ punten 
hebben zonder 5+kaart.  
 
Omdat je niet weet wat voor verdeling de 2♣-openaar heeft, heb je nog 
geen idee wat van jouw hand waardevol kan maken. Zo kan een renonce 
goud zijn, behalve als dat nu net de kleur is van partner. 
 
Geef dan partner liever – met 2♦ - alle ruimte voor het vertellen van zijn 
verdeling. 
 
 
 


