Bridge Service, voor gewone bridgers
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Nammer 693, 19 januari 2017

Redactie:
Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die en Frans Schiereck
Rob Stravers (eindredactie)

Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl

De Bridge Training is gratis!
Alleen als je toch graag een bedrag wilt overmaken, mag je dat doen, naar:
rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor
overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANLZ2A.
Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd
werk! En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.

Eindejaars bridgedrive en diner
Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik
dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot
het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel
mogelijk donateurs.

Een paar eenvoudige speelplannen

Na de eenvoudige biedingen van vorige week sluiten de vier eenvoudige
speelplannen van deze aflevering daar mooi op aan.

Zet zonder enige argwaan voor gemenigheidjes van mijn kant jouw speelplan op.
Net zo ontspannen en argeloos als op aan je bridgeclubtafel.

De minder ervaren spelers mogen rekenen op een hint! Want een oplossing die je
uiteindelijk toch voornamelijk op eigen kracht vindt, blijft nu eenmaal langer hangen.
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Spel 1
a2
vVv5432
¢V32
* AN4 32 Zuid gever / Allen kwetsbaar

W{??E
aHVA43 West Noord Oost Zuid
vAHB76 le

¢654 1a 49 pas pas
®5 pas

Na 1v (zuid) en 4v (noord), heb jij de eer om 4v te mogen spelen.
West komt tegen jouw 4v-contract uit met &H.

Welk speelplan trekt jou het meest aan?
a. «A; a2 naar aH.
b. «A; tweemaal troef (zitten 2-1); a2 naar aH.
c. Speelwijze a en b zijn even kansrijk.
d. &A; &2 getroefd.
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Spel 1 Hint

A2

vVv5432

¢V32

* AN4 32 Zuid gever / Allen kwetsbaar

W?E
AaHVA43 West Noord Oost Zuid
vAHB76 le

¢654 1a 4v pas pas
&5 pas

Na 1v (zuid) en 4v (noord), heb jij de eer om 4v te mogen spelen.
West komt tegen jouw 4v-contract uit met &H.

Welk speelplan trekt jou het meest aan?
a. «A; a2 naar aH.
b. #A; tweemaal troef (zitten 2-1); a2 naar aH.
c. Speelwijze a en b zijn even kansrijk.
d. #A; &2 getroefd.

In theorie lijkt er geen verschil te zitten tussen de speelplannen a en b.
Toch wees de praktijk heel anders uit. Vrijwel alle leiders die voor het ene
speelplan kozen gingen down, terwijl van de leiders die het andere speelplan
prefereerden, ruim 75% het contract maakte...

De kernvraag is dus: welk speelplan (a of b) heeft de grootste maakkans en
waarom?

Tip
Van de leiders die voor speelplan d kozen, maakte geen enkele leider
tien slagen... Of anders gezegd: bij hen vond oost, toen hij aan slag
kwam met aA, de juiste voortzetting...
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Spel 1 Kansrijkste speelwijze

A2

vVv5432

¢V32

* AN4 32 Zuid gever / Allen kwetsbaar

W?E
AaHVA43 West Noord Oost Zuid
vAHB76 le

¢654 1a 4v pas pas
&5 pas

Na 1v (zuid) en 4v (noord), heb jij de eer om 4v te mogen spelen.
West komt tegen jouw 4v-contract uit met &H.

Welk speelplan trekt jou het meest aan?
a. «A; a2 naar aH.
b. #A; tweemaal troef (zitten 2-1); a2 naar aH.
c. Speelwijze a en b zijn even kansrijk.
d. #A; &2 getroefd.

De leiders die begonnen met troefspelen (speelplan b) zagen de oostspeler in
de tweede hartenslag signaleren voor de ruitenkleur. Dus... speelden zij - na
aan slag gekomen te zijn met aA - ruiten na, voor drie ruitenslagen.

De oostspelers die de leider een klaverslag zagen troeven, hadden het nog
gemakkelijker: die speelden na aA zonder uitzondering ruiten.

Alleen de oostspelers die de leider meteen na #A schoppen zagen spelen,
hadden het moeilijk. Want als zuid nog een klaverenkaart heeft, kunnen ze &V
maken... En de oostspelers die dat deden, zagen leider zuid troeven en op
zuids aV een ruiten van dummy verdwijnen.

Dan geeft de leider naast aA maar twee ruitenslagen af: precies 4v C.
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Spel 2

AAT765
vV32
¢ A543 Noord gever / NZ kwetsbaar
«*V5
W{> West Noord Oost Zuid
aH10432 le pas 1a
vB4 2v 24 pas 44
¢+ B2 pas pas pas
&*«AH32

Tegen jouw 4a-contract opent west de aanval met vA, vH en harten na.
Oost troeft dummy’s vV met aB.
Hoe probeer jij dit contract te maken?

Spel 2 Hint

AAT765
vV32
¢ A543 Noord gever / NZ kwetsbaar
«*V5
w<> West Noord Oost Zuid
aH10432 le pas 1a
vB4 2v 24 pas 44
¢+ B2 pas pas pas
&*« AH32

Tegen jouw 4 a-contract opent west de aanval met vA, vH en harten na.
Oost troeft dummy’s vV met aB.
Hoe probeer jij dit contract te maken?

Natuurlijk telde je allereerst de dreigende verliezers.

Vanuit de zuidhand gezien zijn er drie verliezers: twee in harten en één in
ruiten. Daarnaast heb je een grote kans op een verliezer in de troefkleur,
omdat de kans op een 3-1-verdeling groter is dan op precies 2-2 (49,74%
tegenover 40,7% voor 2-2).

Nu mag je een slag verliezen in de troefkleur, als je verder geen slag verliest...
Voordat je je oerimpuls volgt: aB overtroeven, is het goed om even na te gaan
wat het overtroeven voor invlioed heeft op de dreigende verliezers. In plaats

van overtroeven, kun je ook oost die slag gunnen en een ruitenkaart bijspelen.

Denk daar even rustig over na. Op de volgende pagina wisselen we onze
gedachten met elkaar uit.
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Spel 2 Verliezer op verliezer

AA765

vVvV32

¢ A543

V5

a9 AaVBS

aH10432

vB4

¢ B2

«AH32

Tegen jouw 4a-contract opent west de aanval met vA, vH en harten na.
Oost troeft dummy’s vV met aB. Hoe probeer jij dit contract te maken?

Stel vast dat als je overtroeft, je daarna toch een schoppenslag zult verliezen,
én een ruitenslag. Het is daarom ‘ndg’ beter om, in plaats van over te troeven,
¢2 op te ruimen. Daarmee voorkom je een zékere verliesslag in ruiten! En één
schoppenslag afgeven mag dan!

De overige schoppenkaarten haal je daarna op met aA en aH. Dummy houdt
uiteindelijk een troefkaart over om zuids vierde klaverenkaart te troeven.

Spel 3

AaH32

vAH32 Zuid gever / niemand kwetsbaar

¢ 2

«AVBI102 West Noord Oost Zuid
w<> pas

a514 1 doublet pas 1lv

vV10654 pas 2v pas 49

¢ A543 pas pas pas

43

Toelichting op het bieden
NZ onderscheiden twee soorten informatiedoubletten:
- Sterk, minstens 17 punten; elke verdeling mogelijk;
- 13-16, met minstens een 3-kaart in de ongeboden kleuren.
Met 13-16 punten zal de doubleerder op elk bod van partner dat
geen kracht belooft passen.
Met 17+ zal de doubleerder nog weél een biedactie ondernemen na
een passieve reactie van partner. Daarom hoeft noord in dit spel
niet minstens een 3-kaart te hebben in alle ongeboden kleuren.
Noord moet na zuids verplichte - en passieve - 1v-bod rekening houden
met een uiterst zwakke hand: zuid kan nul punten hebben. 2v is
voldoende om zijn kracht aan te geven.

West opent de aanval met de uitkomst van ¢H.
Hoe timmer je jouw speelplan in elkaar?
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Spel 3 Hint
Natuurlijk begin je met het tellen van de dreigende verliesslagen.

Vooral voor minder ervaren spelers is dat in de meeste spellen veel
gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Meestal is dat het overzichtelijkst vanuit de hand met de meeste troefkaarten.

Vanuit de zuidhand tel je:

- twee mogelijke verliezers in schoppen;
- nul in harten;

- drie in ruiten en

- één in klaveren.

Totaal zes mogelijke verliesslagen.

Maar... er zijn veel kansen op het voorkomen van verliezers.

West opende 1. Dat verhoogt de kans op aA bij west. Als dat zo is hoef je
maar €én schoppenslag te verliezen. Ook «H zit zeer waarschijnlijk bij west.

De verdeling kan heel goed de volgende zijn:

aH32

vAH32

* 2

«AVB102
AaAB76 AaV1098
v o6 vBO8
¢+ HVBG6 ¢+ 10987
«aHO987 %65

a54

vV10654

¢+ A543

& 43

West opende de aanval op jouw 4v-contract met de uitkomst van ¢H.

Probeer het beste speelplan te vinden. Punt van aandacht is of je moet gaan
voor tweemaal snijden op &H, of voor het aftroeven van ruiten in de dummy.
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Spel 3 Aanpak aH32

vAH32

* 2

«AVB102
AaAB76 aV1098
v o6 vB9O98
¢+ HVBG6 ¢+ 10987
«aH987 &« 65

a514

vV10654

¢+ A543

& 43

West opent de aanval op jouw 4v-contract met de uitkomst van ¢H.
Hoe timmer je jouw speelplan in elkaar?

Ga voor de dubbele snit op «H! Na twee keer snijden zal west nog steeds «H
in handen hebben. Sla nu A en troef een klaveren. Dummy’s vijfde klaveren
is dan vrij. Daar kan een ruiten op weg. Op de andere twee hoge klaveren ruim
je een schoppen en een ruiten op. Je laatste ruiten troef je in dummy.
Resultaat: twee overslagen!

Maar... dit bereik je alleen als je metéén na ¢ A klaveren voorspeelt voor de
eerste snit op «H. Het complete speelplan:

Sla vA; v2 naar vV; de tweede snit op «H; vH om de laatste troef op te
halen; A (gaat ruiten op weg); %2 getroefd; a4 voorspelen (west mag
kiezen: nu aA maken of straks...).

Je maakt zo ¢A, aH, vijf troefslagen in de hand, een ruitenaftroever in dummy
en vier klaverenslagen.

Spel 4
Speelfiguur a Speelfiguur b Speelfiguur c
«AHB432 *«AB432 «AHB1032
W{??E W‘«(??]l W{??E
%65 *HG65 %65

Je wilt zoveel mogelijk slagen maken in klaveren. In de bijkleuren zijn in alle
handen voldoende entrees om de klaverenkleur optimaal te behandelen.

Natuurlijk ga je snijden op %V. Het is alleen heel vervelend als oost «V-sec
heeft én zijn secce &V maakt omdat jij meteen op &V snijdt.
Dat kun je voorkomen door eerst «H te slaan en pas daarna op #V te snijden.

Vraag: In welk(e) speelfiguur/speelfiguren sla je «H vOoor de snit op «V?

Je mag méér dan één speelfiguur aankruizen.
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Spel 4

Speelfiguur a Speelfiguur b Speelfiguur c

«AHB432 *«AB432 «AHB1032
W{?‘E W{?an w{?an

65 *HG65 %65

In de bijkleuren zijn in alle handen voldoende entrees om de klaverenkleur
optimaal te behandelen.

In welk speelfiguur is het goed om de snit op %V te laten voorafgaan door het
slaan van &H?

Alleen in speelfiguur a én b is het goed om te beginnen met het slaan van «H.
In speelfiguur ¢ kun je beter metéén snijden op «V!
Waarom? Hoor ik veel lezers denken!

«AHB1032

s«VOo87 w4
%65
Antwoord: Omdat je ook 10 hebt! Daardoor kun je tweemaal snijden
over west.

Je begint met 5 naar #10; als die houdt, steek je in een
andere kleur over naar je hand en speel je %6 voor. Legt
west laag, dan laat je dummy B leggen. Dan &AH en de rest
van de klaveren: zes klaverenslagen gemaakt.

En waarom nu niet hopen op &V-sec bij oost?

Omdat bij deze 4-1-verdeling de kans op precies &V bij oost
viermaal kleiner is dan op %V bij west. West heeft immers
vier ‘klaverenloten’ en oost maar één.

Omdat je in speelfiguur a en b alleen «B hebt, kun je maar één keer snijden.
Dan verlies je geen enkele andere kans door te beginnen met &H.
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CYT

Mag ik een herhaling vragen van partners uitleg?
Gisteravond een leuk probleempje aan de bridgetafel ondervonden.

LT (Dealer) opent 1SA, partner en RT passen en ik doe een volgbod: 2.
LT vraagt aan mijn partner naar de betekenis van mijn 2&-bod, waarop
mijn partner een beetje broddelend antwoord geeft, dat de tegenstanders
WEL verstaan, maar dat ik zelf, als zijn partner dus, niet kon verstaan.

Ik vraag derhalve mijn partner om zijn antwoord even te herhalen,
waarop de LT zegt dat dat niet mag, want dan krijg ik al of niet
ongeoorloofde informatie. Ik bestrijd die uitspraak, want nu weten mijn
tegenstanders eigenlijk meer dan ik en het gaat, nogmaals, om eerder
uitgesproken info, die ik niet goed verstaan heb.

De discussie gaat dus helemaal niet over het feit WAT voor antwoord hij
aan de TP gaf, maar gewoon alleen maar de eerder uitgesproken tekst.

Ik roep er dus een arbiter bij en ik leg het probleem uit. In de, overigens
in goede verstandhouding, verlopende discussie tussen arbiter, TP en
mijzelf (mijn partner zegt op mijn advies op dat moment helemaal niks),
laat de LT zich het antwoord van mijn partner ontvallen en was het
probleem dus eigenlijk van tafel; de arbiter hoefde dus uiteindelijk geen
uitspraak te doen.

Blijft de vraag : ik mag toch gewoon een directe herhaling van het
antwoord van mijn partner vragen; dat kan de TP toch niet blokkeren?

Rob:
Leuke vraag. En hopelijk vind je mijn antwoord ook leuk ©.

Je bent verplicht om te weten wat jouw partner antwoordde! En waarom?
Omdat je ook verplicht bent een eventuele verkeerde uitleg te
corrigeren! Uiteraard wel op het juiste moment. Als leider of dummy
onmiddellijk na de afsluitende pas, en als tegenspeler onmiddellijk na de
13° slag.

Fijn dat alles in goede verstandhouding verliep. Vooral omdat het verbod
van de LT per definitie niet correct kan zijn. Alleen de arbiter kan iets
verbieden. De LT had dus iets moeten zeggen als: ‘Ik vraag mij af of dat
is toegestaan. Laten we even de arbiter uitnodigen.’
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Leuke claimregel...

Het is

Hoe k

Ik heb een vraag.

Er werd vorige week geclaimd terwijl ik nog een hogere kaart had.

maar net hoe hij deze slag speelt.

Ik was het hier niet mee eens en wil dat hij het spel verder speelt.
Hij beweert dat er na een claim niet meer doorgespeeld mag worden; ik moet
het dus maar accepteren.

ijk je hier tegenaan?

Rob:

Hahahaha! Zo zout heb ik het nog niet gevreten, zou mijn vader zaliger
hebben gezegd, als hij had gebridged...

Omdat na een claim niet verder mag worden gespeeld, moet jij die claim
accepteren. Dat zal effe lekker worden.

Inderdaad wordt er niet verder gespeeld. En terecht. Want door jouw
vraag zou de claimer opeens rekening kunnen houden met een kaart of
verdeling waar hij tijdens zijn claim niet aan dacht.

In zo'n situatie nodig je de arbiter uit. En deze functionaris stelt vast
hoeveel slagen de claimer zou hebben gemaakt, uitgaand van zorgeloos
spel.

Grote kans dat jij dan nog een slagje meepikt.
Overigens wordt onder zorgeloos spel geen stupide spel bedoeld.

Kun je hier chocola van maken?

Vragensteller:

Inderdaad ben ik fout bezig door over me heen te laten lopen.

Ik had de arbiter moeten roepen.

Hij had AHx en ik Vxx, dus had ik de vrouw kunnen maken.

Als hij die kaart vergeten was, weet hij door mijn reactie meteen hoe hij
dit moet aanpakken.

Dit lijkt mijn echter ook als ik om de arbiter roep.

Ik neem aan dat met zorgeloos spel wordt bedoeld dat hij alles zelf al vrij
heeft zonder één van deze kaarten weg te doen op de slag van zijn
partner of in dit geval te snijden?

Rob:

Nee! Snijden valt beslist niet onder zorgeloos spel. De arbiter zal
'zorgeloos' gewoon AH slaan!

Ik adviseer je om deze gebeurtenis toch te melden bij jullie arbiter. Al is
het maar om herhaling van deze onzin te voorkomen.
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Wel of geen voorrang aan hoge 4-kaart?

Mijn partner en ik spelen 5-kaart hoog; 1& kan een tweekaart zijn.
Vorige week op de clubavond opende ik met 1& en partner bood 1¢ met een
4-kaart ruiten en ook een 4-kaart schoppen.

Kennelijk was het een misverstand, want ik bood 1SA na haar 1¢ omdat ik
dacht dat zij een 4-kaart hoog ontkende.

Ik heb geleerd (maar ik weet niet meer van wie) dat je zo snel mogelijk je
hoge 4-kaart moet noemen en alleen als je een 5/6-kaart ruiten hebt, eerst de
ruiten en daarna de hoge 4-kaart.

Is mijn bieding, zo snel mogelijk de 4-kaart hoog noemen en de 4-kaart ruiten
overslaan, onjuist?

Kun je mij een hint geven?
Het kan dat ik dit opgepakt hebt bij een van jouw lessen, maar ik kan de les
niet meer vinden.

Wij spelen overigens volgens het systeem van Berry inclusief reverse.

Rob:
Gebruikelijk is om — ook na de 1«-opening met een mogelijke 2-kaart —
te beginnen met je laagste 4-kaart. Ook met ruiten en harten.

Er zijn afspraken die daarvan afwijken. Een afspraak die veel op jullie
afspraak lijkt is Walsh. Onder die vlag geef je — in principe - voorrang
aan je hoge 4-kaart. Zelfs met een 6-kaart ruiten ernaast. Dat ‘in
principe’ geldt voor handen met 13+. Dan mag je wel eerst je ruitenkleur
bieden. Dat betekent dat een bieding als:

1 1o

1lv 2v voor Walsh-aanhangers manche forcing is... 1¢ ontkent immers
alleen een hoge 4-kaart met handen t6t 12-13 punten. Als dan daarna
toch een hoge 4-kaart wordt beloofd, moet dat de 13+ zijn.

Als jullie een beter gevoel hebben om na 14 voorrang te geven aan het
bieden van een hoge 4-kaart, is zowel het 14 - als het 1v/a-bod
alerteerplichtig!

De uitleg van 1 is dan: sluit een hoge 4-kaart uit.

En de uitleg van 1v/a: een even lange of langere ruitenkleur is mogelijk.

Ja... en in een biedserie als:

1 le

1SA
zijn alle biedingen alerteerplichtig. Omdat 1¢ een hoge 4-kaart ontkent,
kan de 1SA-bieder een hoge 4-kaart hebben. Zonder deze afspraak kan
hij immers wél 1v/a bieden omdat het 1+4-bod dan géén hoge 4-kaart
uitsluit.
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Hoe naar slem?

a 105
v10952
¢64
«H8743
aAH32 aAT7A4
v B8 vAHY7
¢ HB 105 ¢ A998
V109 *«AB652
AaVB986
vV643
V732
& -
West Oost (ik)
1 24 (10+)
24 (belooft stop) ?

Als oost heb ik flinke overwaarde, maar ik hoor nog geen fit en de 33 punten
voor een SA-slem zie ik ook zo snel nog niet bij elkaar.
Ik besluit tot 3SA, wat ik met vier overslagen mag maken.

Tijdens het bieden heb ik nog even een sprong naar 3% overwogen.
Dat kost behoorlijk wat biedruimte en belooft eigenlijk een 6-kaart klaveren.
Mogelijk biedt west dan 3a en volgt er andermaal 3SA.

Het was mooi geweest als partner zijn 14-punter had opgehoogd vanwege
twee tienen en een negen.

Dan was hij met 1SA begonnen en waren we ongetwijfeld minstens bij 6SA
terecht gekomen.

Of had het nog anders gekund?

Rob:
Inderdaad 6SA met een maakkans van 75%. Als «H of ¢V goed zit, ben
je normaal gesproken binnen.

Het bieden wordt misschien iets gemakkelijker als west opent met 1+ ...

Dan gaat het bieden:

West Oost
le 2%
??
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Als west nu zijn hand iets opwaardeert vanwege zijn klaverenaansluiting,
en 2a biedt (reverse), is het voor oost appeltje eitje...

Bep Vriend:

Raar probl

Ik vind het een normaal biedverloop. 10 bij west is wel een hele mooie
kaart en de handen fitten geweldig. Zonder 10 is de kans op slem toch
een stuk minder.

1SA openen met 14 punten zonder vijfkaart - daar ben ik niet zo'n
voorstander van. De range wordt dan wel erg groot. In dit geval was het
mooi geweest, want dan kom je zeker in slem.

eem?

West

pas
pas

*
**x

**xx

Volge

Gisteravond hadden we een raar probleem.

Toen de dummy openging, bleek er een lange hartenkleur te liggen en
een tweekaart schoppen (s A 4).

De uitleg was correct.
Zuid vond dat noord had moeten corrigeren naar de harten.

schoppen speelt (met een vermoedelijk zeer lange schoppenkleur en zeer
kort in de harten).

Is dat zo, of mag zuid corrigeren?

Noord Oost Zuid
2¢* pas 2SA**
eF** pas 44
pas

Multi

16+

minimale zwakke 24

ns mij mag dat niet, omdat noord moet aannemen dat zuid liever

Rob:

Noord maakte een biedfout: hij dacht zijn hartenkleur aan te geven.
(Daarvoor is 3% het juiste bod.) De uitleg van zuid is uitsluitend bestemd
voor de tegenstanders. Noord mag zelfs niet de suggestie wekken dat hij
die uitleg gebruikt. Hij moet bij zijn verdere bieden ervan uitgaan dat zijn
partner als uitleg gaf: ‘Lengte in harten.’

Als zuid dan toch voor 4a kiest, moet dat - ondanks de lange hartenkleur
van noord - voor zuid een aantrekkelijker contract zijn dan 4v.

Ook voor mij is noord absoluut uitgeboden!
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