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Wie is bang voor slem? 
 

Onder deze vlag nemen we vier slemcontracten onder handen. Het eerste spel 
wierp ik al in de ‘pollring’. Na de opgave geef ik achtereenvolgens: de lezersuitslag 

en mijn aanpak. 
 

Spel 1 
 V B 2 

 - 

 A 5 4 3 2 

 A V 4 3 2 

  
 H 10 9 8 7 6 

 V 3 2 

 H 6 

 H 6 

 

Tegen een passend OW-paar kwam jij met jouw partner tot het mooie  
6-contract. 

 
West start met troef: 5, door oost overgenomen met A. 

Oost speelt 4 terug (west bekent met 3). 

 

Door het troefspel van OW heb je in dummy nog maar één troef over. Je kunt 
dus maar één harten troeven. De andere twee zul je moeten opruimen op je 

lage kleur(en).  
 

Vraag 
Welke lage kleur speel je het eerst aan? 

a. ruiten 

b. klaveren 
c. het maakt niet uit of ik met ruiten of klaveren begin 
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Lezersuitslag (ruim 200 inzendingen) 

 
 

Een ruime meerderheid gaat voor de klaveren (afgerond 60%). Het 
ruitenkamp is haast de helft kleiner en volgens 7% maakt het niet uit of je 

met klaveren of ruiten begint. Een miniem klein kampje (0,6%) begint graag 
met troef. Dat moet een leesfoutje zijn, want de troeven zijn al uit het spel 

als je aan slag bent. 
 

Ik geef drie lezers het woord 

 
 Klaveren 

Ik kies voor klaveren, want ik probeer de klaveren vrij te troeven. 

Marja K. 

 

Klaveren of ruiten maakt niet uit 

H, kleine klaver naar A; V en daarop gaat in zuid de eerste harten weg. 

Als de klaveren bij OW 3-3 zitten is het klaar 

Op de overgebleven klaveren gaan de overige harten weg. 
Als de klaveren niet 3-3 zitten speelt noord een kleine klaveren en getroefd in 

zuid. Als de klaveren 4-1 blijken te zitten wordt nu H en vervolgens ruiten 

klein naar A. Noord speelt een kleine klaver voor en in zuid gaat een kleine 

harten weg. Kleine ruiten getroefd in zuid, laatste harten getroefd in noord en 
de laatste ruitens getroefd in zuid. 

 
Is het zo, dat de klaveren 5-1 zitten, dan is er kans, dat de ruiten goed zitten. 

Dus dan H en kleine ruiten naar A, kleine ruiten getroefd in zuid. Zitten de 

ruiten 3-3 is het klaar. Is dat niet zo, dan een kleine ruiten getroefd in zuid. 

Harten getroefd in noord en op de laatste ruiten gaat de laatste harten weg. 

Blijft nog troef over voor de laatste slag. 6 Contract. 

Guus H. 
 



Bridge Training 773, 7 februari 2019, robstravers@xs4all.nl 

    3 

 

 

 V B 2 

 - 

 A 5 4 3 2 

 A V 4 3 2 

 8 7       V B 10 9 

 B 10 9 8 7     5 

 H 10 9 8 7 6 

 V 3 2 

 H 6 

 H 6 

 
West start met troef: 5, door oost overgenomen met A. 

Oost speelt 4 terug (west bekent met 3). 

 

Door het troefspel van OW heb je in dummy nog maar één troef over.  
 

Ruiten 

Marc Coenen: 
 

Je hebt één schoppenverliezer en drie hartenverliezers. 

De schoppenverliezer is een feit, dus moeten alle hartenverliezers weggewerkt 
worden. 

Één harten kan weg op een hoge klaveren en een tweede kan getroefd 
worden in dummy. 

In dummy heb je lengte in ruiten en klaveren. Op één van die kleuren zou de 
laatste harten weggewerkt kunnen worden. 

 
Zitten beide kleuren bij O-W 5-1 (of 6-0) verdeeld, dan is het contract niet te 

maken. Zit minimaal één van de kleuren 4-2 verdeeld, dan kun je op de 
laatste kaart van die kleur in dummy je laatste verliezer kwijt. De vraag was: 

met welke kleur moet worden gestart. 
 

Klaveren is niet de goede keuze: Zou je eerst klaveren gaan testen en die 
blijkt 5-1 (of 6-0) verdeeld te zitten, dan moet je switchen naar ruiten. Bij een 

4-2 verdeling van de ruiten bij O-W, moet je in de hand twee kleine ruitens 

troeven om de laatste vrij te spelen. Maar je kunt nu nog maar eenmaal terug 
naar dummy, door een harten te troeven. De laatste ruiten zal ongebruikt in 

dummy achterblijven en je gaat 1 down! 
 

Begin je met de ruiten, dan zie je na het spelen van de heer en het aas of 
deze kleur 4-2 of 3-3- verdeeld is. Is dit het geval, dan kan de kleur 

vrijgetroefd worden en kan de laatste harten-verliezer op een kleine ruiten 
worden weggegooid. Bekennen OW niet tweemaal, dan moet er alsnog 

geswitcht worden naar klaveren. In die kleur kun je de heer, aas, en vrouw 
achter elkaar uitspelen. Daarna eventueel nog een kleintje getroefd in de 

hand en weer terug naar de dummy door een harten af te troeven. Bij een 4-
2 of 3-3 verdeling wordt het contract gehaald. 

 



Bridge Training 773, 7 februari 2019, robstravers@xs4all.nl 

    4 

 

Aan de uitleg van Marc heb ik niets toe te voegen, gewoon helemaal duidelijk. 

Ook enkele andere ruitenspelers gaven een soortgelijke uitleg. 
 

Bij spellen als deze gaat het vooral om je manier van denken. Zes 

ontbrekende kaarten zitten meestal 3-3 of 4-2 (84%). Dan heb je geen enkel 
probleem en maakt het niet uit of je begint met klaveren of ruiten. Meestal 

zal dat ook wel goed gaan.  
 

Maar … als de kleurvolgorde niet uitmaakt bij de meest voorkomende 
verdelingen, kan het juist extra nuttig zijn om in te schatten wat de beste 

aanpak is als wél een of beide kleuren tegenwerkt. 
 

 Tot zover dit fraaie openingsspel 
 

 
Spel 2 

Nadat zuid koos voor een ouderwets sterke 2-opening, noord daarop 

reageerde met 3, en noord vervolgens ‘desgevraagd’ één aas meldde, sloot  

zuid het bieden af met 6. 

 

 2 

 H B 9 7 

 A V 4 3 2 

 B 10 2 

  
 A H V B 10 7 6 

 2 

 H 7 6 5 

 A 

 
West opent de aanval met H. 

Je wint die slag met A. 

Na AHV zijn alle troeven van OW uit het spel. 

Dan speel je 5, waarop west een klaveren bijspeelt! Oost zit dus met 

B1098 tegen! 

 
Hoe probeer je je contract te maken? 
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Spel 2  Overpeinzing 

 

 2 

 H B 9 7 

 A V 4 3 2 

 B 10 2 

  
 A H V B 10 7 6 

 2 

 H 7 6 5 

 A 

 

Jij bent leider in 6. West opent de aanval met H. 

Je wint die slag met A. 

Na AHV zijn alle troeven van OW uit het spel. 

Dan speel je 5, waarop west een klaveren bijspeelt! Oost zit dus met 

B1098 tegen! 

 

Hoe probeer je je contract te maken? 

 
Je speelt een troefcontract, dus was je allereerste actie het tellen der 

verliezers. Dat is het overzichtelijkst vanuit de hand met de meeste troeven. 
 

Gelukkig startte west niet met harten. Daardoor kun je één dreigende 
hartenverliezer tellen in plaats van een zekere. En nu de ruiten zo beroerd 

verdeeld zitten, tel je eveneens één dreigende ruitenslag.  
 

Heb je al een idee hoe je dit varkentje moet wassen? Dan kun je naar de 
volgende pagina. De giganten die nog geen idee hebben, geef ik een hint.  

 

In bridge kennen we de techniek van: loser-on-loser (verliezer op verliezer).  
Dat komt neer op het volgende: Je gunt je tegenstander een slag, wetend dat 

jij na dat cadeautje er een slag voor terug krijgt.  
 

Dat zóú je kunnen doen met het voorspelen van B. West startte met H, en 

zal zich dan beslist graag met V ontfermen over dummy’s B. Voordeel voor 

jou is dat dummy’s 10 daarna goed is voor een klaverenslag. En je wordt er 

écht veel beter van, als je op de slag die je OW schenkt, een kaart opruimt 

waarmee je een andere verliesslag voorkomt. 
 

Ik ben uitgepeinsd, jij ook? 
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Spel 2  Aanpak 

 

 2 

 H B 9 7 

 A V 4 3 2 

 B 10 2 

  
 A H V B 10 7 6 

 2 

 H 7 6 5 

 A 

 

Jij bent leider in 6. West opent de aanval met H. 

Je wint die slag met A. 

Na AHV zijn alle troeven van OW uit het spel. 

Dan speel je 5, waarop west een klaveren bijspeelt! Oost zit dus met 

B1098 tegen! 

 

Hoe probeer je je contract te maken? 

 
Neem 5 over met A, speel dan B en ruim in die slag 2 op! 

 
West mag de klaverenslag winnen met V, maar daarna kan hij geen kwaad 

meer. Harten na troef jij in zuid. Alleen de ruitenverliezer dreigt nog, want de 
ruitenverdeling is nu: 

 
 V 4 3 2 

 -    B 10 9 

 H 7 6 

 
Dat is echter geen enkel probleem: op de nu hoge 10 ruim je 6 op. Weg, 

dreigende verliezers! 
 

 

Spel 3  Noord gever / NZ kwetsbaar 
 

 3 2       

 V 3 2    

 H 3 2      

 A V B 3 2      

      
 A H     

 A 9 8 

 A V B 10 9 5 4 

 4 

 

West valt jouw 6-contract aan met 10. 

Hoe manoeuvreer je dit contract in veilige haven? 
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Spel 3  Overpeinzing 
 

 3 2       

 V 3 2    

 H 3 2      

 A V B 3 2      

      
 A H     

 A 9 8 

 A V B 10 9 5 4 

 4 

 
West valt jouw 6-contract aan met 10. 

Hoe manoeuvreer je dit contract in veilige haven? 

 
Vanuit de zuidhand tel je in harten twee dreigende verliezers. In ruiten en 

klaveren hoef je geen verliezer te vrezen: tegenover 4 houdt A de wacht. 

 

Vervolgens zoek je naar een mogelijkheid om twee hartenverliezers te 
voorkomen. In dummy heb je net zoveel harten als in de hand, dus 

hartenverliezers troeven is onmogelijk.  
 

Niet zelden kun je verliezers kwijt op een andere bijkleur. Dan moet die 
andere kleur wel ongelijk in lengte zijn: schoppen valt dus af. Maar de 

klaverenkleur is weldadig ongelijk in lengte - op dummy’s hoge klaveren kun 
je beslist vuilnis storten. Na de klaverenuitkomst kom je alleen nog maar één 

keer in dummy: met H.  

 
De kans dat V een entree is, hangt af van waar H zit. Normaal is die 

kans 50%. Maar als ík een spel in elkaar draai, mag je die kans gerust 
inschatten op nul-komma-nul! 

 
Wel is 10 een zeer vreemde uitkomst; dat zou best weleens wests 

enige klaverenkaart kunnen zijn … 
 

We zijn het er dus over eens dat je twee hartenverliezers wilt parkeren op 
twee hoge klaveren van dummy én dat west waarschijnlijk maar één 

klaverenkaart heeft. Ik hoef daar niet aan toe te voegen dat jij heel veel hoge 
troeven in handen hebt … Dat doe ik dan ook niet!  
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Spel 3  Aanpak 

 

 3 2       

 V 3 2    

 H 3 2      

 A V B 3 2      

      
 A H     

 A 9 8 

 A V B 10 9 5 4 

 4 

 

West valt jouw 6-contract aan met 10. 

Hoe manoeuvreer je dit contract in veilige haven? 

 

Leg B, gun oost een slag met zijn H. En natúúrlijk speelt oost klaveren 

terug in de hoop dat west een aftroefslag maakt. 

Jij neemt echter geen enkel risico, je troeft voor met minstens 9. 

Dan sla je A en V, kleine ruiten naar H als de troeven toevallig 3-0 zitten; 

op AV vertrekken 98. Doek valt voor OW. 

 

 
Spel 4 

 4 3 

 3 2 

 A H 6 4 3 2 

 V 3 2 

  
 A H 5 

 A H 5 4 

 V 9 8 7 

 A H 

 

We sluiten dit slemkwartet af met een 7SA-contract. West start met V. 

 
Hoe flik je dit kunstje? 
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Spel 4  Overpeinzing 

 

 4 3 

 3 2 

 A H 6 4 3 2 

 V 3 2 

  
 A H 5 

 A H 5 4 

 V 9 8 7 

 A H 

 

We sluiten dit slemkwartet af met een 7SA-contract. West start met V. 

 

Hoe flik je dit kunstje? 

 
Een eitje, denk je misschien. Je telt immers AH, AH, AHV en zes 

ruitenslagen. Dat is samen 13. 
 

Heel fijn, want waarom zouden we problemen zoeken als die er niet zijn?  
 

Ik weet niet wat jij doet, maar ik ga naar de volgende pagina! 
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Spel 4  Aanpak 

 

 4 3 

 3 2 

 A H 6 4 3 2 

 V 3 2 

  
 A H 5 

 A H 5 4 

 V 9 8 7 

 A H 

 

We sluiten dit slemkwartet af met een 7SA-contract. West start met V. 

 

Hoe flik je dit kunstje? 

 
Een mooi spel, waarin je het niet met je tegenstanders aan de stok hebt, 

maar met jezelf … De ruitenkleur blokkeert namelijk. Voor de lezers die nog 
niet precies weten wat een blokkerende kleur is: dat is een kleur waarvan de 

laatste vrije kaarten onbereikbaar zijn, door te veel hoge kaarten aan de 
‘korte kant’. 

 
Hoe je de ruiten ook speelt, zuid zal de vierde ruitenslag winnen. Daarna 

heeft dummy nog twee vrije ruiten, maar daar kun je niet komen . 

 
Het gaat wel goed als B in de eerste of tweede ruitenslag valt. Dan 

kun je de derde slag winnen met 7 en de vierde slag oversteken naar 

dummy’s laatste ruitenhonneur. 

 
Na: A; AH; V; 7 naar A; V (ruiten weg!!!). Met het opruimen van die 

ruiten hef je de blokkade op. Je bent dan deblokkerend bezig! 
 

Ik blokkeer, jij blokkeert, maar ik heb toch even mooi gedeblokkeerd!  
 

Op dummy’s vrije ruiten ruim je al je lage kaarten op. 7SA Contract! 
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Lezers Mailen 
 
Bridge is en blijft veelzijdig! 

Hieronder een biedprobleem waarop verschillende mensen net zoveel 
verschillende antwoorden geven. 

 
(Ik) 

West  Noord  Oost  Zuid 

  1SA (15-17) 2  2 

 

De afspraak is dat na een tussenbieding de conventies vervallen.  
Mijn partner biedt (met 10 punten en een 5-kaart schoppen): 2. 

 
Ik pas en we missen de manche. 

 
Mijn partner zegt dat ik niet mag passen. 

Ik vind dat hij een ander bod had moeten doen, omdat na een 1SA-opening 
een 5-kaart kan worden geboden vanaf nul punten. 

 
Wat is hier de beste oplossing? 

 

Rob: 
Dit soort problemen wordt het gemakkelijkst beantwoord met het 

stellen van de juiste vragen . 
 

Zo ben ik benieuwd naar het antwoord van jouw partner op de vraag: 
‘Wat bied je met minstens een 5-kaart harten of schoppen en een 

zwakke hand?’ 
Ik neem toch aan dat hij met een zwakke hand en lengte liever zelf 

speelt dan dat hij de tegenpartij een goedkoop contractje laat maken. 
 

Mijn voorkeur: 

- 2/ is om te spelen: maximaal 6/7 punten. 

- 3/10+punten met 5-kaart in geboden kleur. Openaar biedt 3SA 

met 2-kaart in de kleur en met meer 4/. 

 

- Lastiger is het met 8-9 punten en een 5-kaart.  
Mijn advies: zonder speciale afspraak rond je lelijke punten (losse 

plaatjes, 4-3-3-3-verdeling) af naar beneden en mooie punten (5-
kaart met HVB, VB10, of vork in de geboden kleur voor je) naar 

boven. 
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Mag deze verbetering? 

In het blad Bridge Beter nr. 11 / november 2018 staat in de rubriek 

"lezersvragen" op pag. 12 een vraag van een lezer die ik graag ook aan jou 
wil voorleggen: 

Mijn linker tegenstander opende met 3♣ (preëmptief), waarna mijn partner 3SA 
volgde. Ik had 10 punten, een zevenkaart harten en een renonce klaveren. Ik deed 

Jacoby en zei 4♦. Mijn partner verhoogde dit naar 5♦. Ik corrigeerde vervolgens 

naar 5♥. Mag dat? De tegenpartij deed heel nors tegen mij. Ik had het contract niet 
mogen verbeteren. Ik ben heel benieuwd naar uw antwoord. 
  
Antwoord (van Bridge Beter) 
In onze ogen is hier weinig aan de hand. Uiteraard wil je met een zevenkaart 
harten een hartencontract spelen en geen ruitencontract. Er is geen spelregel die 

je verplicht te passen op 5♦. Nors doen geeft sowieso geen pas; als de 
tegenstanders vinden dat u een overtreding hebt begaan, moeten ze de arbiter 
een oordeel laten vellen. En diens beslissing behoort hoffelijk aanvaard te worden. 
 

Over het nors doen is het antwoord duidelijk, maar bij het biedverloop zet ik 

een vraagteken: ik ga er van uit dat het 4♦-bod niet gealerteerd is en dus als 

een echt ruitenbod gezien moet worden. 

Mijn vraag aan jou is: wat zou de arbiter besloten hebben als zij of hij door de 

tegenpartij uitgenodigd was? 
Alvast hartelijk bedankt voor je reactie. 

 
 Rob: 

Berry en ik komen tot hetzelfde oordeel: je mag wel degelijk het 5-

bod verbeteren in 5. 

Mijn uitleg daarbij zou dan zijn: 
 

Het niet alerteren van het 4-bod geeft aan dat je partner echte ruiten 

verwacht. Dat is informatie die je absoluut niet mag gebruiken. 

 

Je moet verder bieden alsof je partner als uitleg gaf: belooft lengte 
harten.  

Maar … als je partner vervolgens 5 biedt, weet je ook zonder de 

ongeoorloofde informatie dat je partner jouw 4-bod verkeerd begreep. 

En omdat partner jou dat vertelt met een legaal bod, heft dat het 
correctieverbod op en kun je zonder gewetensbezwaar alsnog 5 

bieden.  
 

Blijft over, de dubbele fout van de tegenpartij:  
- oordelen dat het 5-contract niet mag worden verbeterd; dat is 

alleen aan de arbiter; 
- nors reageren; een vermeende overtreding is beslist geen vrijbrief 

voor een onhoffelijke norse reactie. 


