Nr. 803 van 5 september 2019
Voor ‘gewone’ bridgers
Bied- en speeltechniek
Ook vragen over spelregels en bestuurlijke kwesties waarvan
elke ‘gewone’ bridger het antwoord zou moeten weten,
behandelen we in de Bridge Training
In de periodieken Arbitrair, BestuurWijzer en NBB-
Rekenprogramma bespreken we de onderwerpen die vooral op

het bord liggen van de betreffende functionarissen
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www.bridgeservice.nl
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De vakantiemaanden liggen alweer achter ons, de r is in de maand, wat voor de
banketbakkers het sein is voor het bakken van speculaas, en over ruim acht weken
verwelkomen we Sinterklaas met zijn zwarte pieten!

Ik kan mij voorstellen dat deze eerste zin onthutsend uitpakt. En dat, lieve
lezer(es), past uitstekend bij het onderwerp van deze Training: dwang!

Waarom dwang? Dat heeft alles te maken met het volgende verzoek.

Hallo Robérto,

Ik ben weer ‘ns met de “"Bridge Beter kalender 2019” aan de slag en met
name het probleem van 12 mei.

Hier wordt beweerd dat als west minimaal 5 harten en 4 klaveren heeft, hij in
dwang komt en het contract van 5¢ wordt gemaakt.

Als ik het hele spel zie, kan ik begrijpen dat dat zo is, maar hoe kom ik daar
aan het begin van het spel achter?

Zou je in de Training over dit onderwerp willen uitweiden?

Natuurlijk wil ik dat. Maar ik voel mij wel verplicht om vooraf te benadrukken
dat ik absoluut geen gediplomeerd bridgedocent ben! Je zou mij kunnen
beschouwen als een beunhaas. Je bent dus gewaarschuwd!
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Wat is dwang?

Dummy west Leider oost, is aan slag
aAB a2
v H v 4
¢ - ¢ 2
& - & -

Jouw zuidkaarten
aHV

v A

. -

& -

Je speelt een SA-contract tegen.

Best leuke kaarten. Maar wat zijn ze waard? Want wat doet de leider: hij
speelt zijn vrije ¢2! En nu ben jij. Als je hartenaas opruimt, zal de leider aB
buiten zetten. Kies je voor aV, dan volgt daarop vH. Met als gevolg dat je
geen slag zult winnen, wat je ook doet.

Het grote probleem is dat jij eerder moet bijspelen dan dummy. De leider kan
in alle rust kijken wat jij opruimt en daarvan profiteren.

Nu is west leider en aan slag en zit je wél achter dummy ...

Leider west Dummy oost
a2 aAB
vAB v?2
¢ 2 .-
* - & 2
Jouw zuidkaarten
aHV
vHYV
. -
& -

Maar ook deze leider heeft een irritante vrije ruitenkaart. In dummy kan hij
daarop probleemloos &2 opruimen. Maar jij kunt niets missen.

Stel dat je aV opruimt, dan winnen OW daarna aAB en vA. En als je afstand
doet van vV, zijn vAB en aA goed voor de laatste drie slagen.
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De kracht van dwang kan zelfs een overmacht aan punten totaal verlammen.

Hoe

A

Dummy noord

aA2

vH

.-

& -
West Oost
aHV a B 10
v A v -
.- ¢ -
® - A

Leider zuid

A2

v -

¢ 2

& 2

Leider zuid is aan slag en ziet een dreigende verliezer in schoppen, harten en
klaveren.

Maar met de inmiddels beroemde en noodzakelijke vrije ‘dwangkaart’, ook nu
weer ¢2, helpt hij west én oost in de problemen.

West moet vA vasthouden, anders win jij na ¢2: aA en vH. West moet
daarom afscheid nemen van aV.

Door het opruimen van wests aV moet oost aB10 bewaren. En dat kan, mits
oost dan &A opruimt ... Leider zuid wint dus — ondanks OW's poppenkabinet -
alle slagen.

kun je een dwangsituatie creéren?

. Een tegenspeler moet in twee kleuren een controle vasthouden.
. Je moet een (dwang)kaart spelen in een kleur waarin deze tegenspeler geen

kaart meer heeft.

. De tegenspeler moet op dat moment geen kaart kunnen missen. Hij moet een

kaart bijspelen waarmee hij in ieder geval in één kleur zijn dreigende slag
opgeeft.™

. De leider moet verbinding houden naar de kleur die na het afgooien van de

tegenspeler de resterende slagen oplevert.

*) Punt 3 schreeuwt om een vuistregel. Een dwangsituatie kan nooit tijdens de
eerste slagen ontstaan, want dan hebben de tegenspelers voldoende kaarten die
ze probleemloos kunnen opruimen. Je kunt de tegenspelers alleen in het
eindspel dwingen een kaart bij te spelen die ze het liefst nog even vasthouden.
Dit betekent dat je verliesslagen die niet zijn te voorkomen, zo snel mogelijk aan
je tegenstanders moet gunnen! Houd deze voorwaarde goed in gedachten.
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Nu jij!
Je zit in een mooi 6SA-contract. OW pasten tijdens jullie indrukwekkende biedserie.
West start met vV.

AaA32
vA5432
¢ 32
w432
W{;}E
aHV54
vHEG6

¢ AHA4
«+AHVB

Je telt - uiteraard - slechts elf vaste slagen, net ééntje te weinig.

Dat zijn er twaalf als de ontbrekende schoppenkleur precies 3-3 zit. Maar
alleen daarop gokken, gevolgd door een klaagzang na 6SA-1 omdat de
schoppen tegenzaten, is te gemakkelijk. De kans op 3-3 is immers veel
kleiner, grofweg één op drie, dan op een andere verdeling. Je moet op zoek
naar een beter speelplan.

Met de eerste twee pagina’s van deze Training nog vers in het geheugen weet
je nog vaag iets over ‘dwang’. Met als belangrijkste wetenschap dat een
tegenspeler in de problemen kan komen als hij in twee kleuren een
dreigende slag in handen heeft.

Denk nog even rustig verder; ik doe dat op de volgende pagina.
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Rustig verder denkend

Een speler kan alleen in ‘opruimproblemen’ komen als hij minstens twee
kleuren moet bewaken. Dus rijst de vraag welke tegenstander je kunt
inschatten op een dreigende verliezer in twee kleuren.

Wests uitkomst duidt op minstens een 4-kaart harten; die kleur moet west
dus in ieder geval bewaken als hij jou daarin pijn wil doen.

In welke tweede kleur zou west je dan nog meer kunnen dwarsbomen?

AaA32
vA5432
¢ 32
w432
W{?E
aHV54
vHG6

¢ AHA4
«+AHVB

Zoek nog even rustig verder.
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Tweede dreiging

Met de ontbrekende schoppen 3-3 maak je in schoppen de 12¢ slag. De kans
dat de schoppen niet 3-3 zitten is helaas groter. Dus dreigt er voor jou (naast
een harten- en een ruitenverliezer), een verliezer in schoppen.

Dus kun je niets anders doen dan hopen dat, als de schoppen niet 3-3 zitten,
west naast zijn 4+ in harten de meeste schoppenkaarten heeft. Hoeveel dat
er zijn, maakt niet uit: hij moet daarvan in ieder geval vier schoppenkaarten
vasthouden om te voorkomen dat jij de vierde schoppenslag wint! In harten

moet hij minstens drie kaarten in handen houden.

Daarom ga je er vanuit dat west (minstens) een kwartet heeft in de beide

hoge kleuren:

a10987
vVB1098

aA32
vA5432
¢ 32
w432
) aB6

w{> v76

aHV54
vHS5

¢ AHS
«AHVB

En dan is nu de vraag: hoe moet je spelen om west in dwang te brengen?
Denk daarbij ook aan punt 3 (pagina 3).
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Hoe je west in dwang brengt

aA32
vA5432
¢ 32
432

a10987 A B6

N

vVB1098 R v76

aHV54
vHS5

¢ AHS
«AHVB

En dan is nu de vraag: hoe moet je spelen om west in dwang te brengen?
Denk daarbij ook aan punt 3 (pagina 3).

Stel, je wint de uitkomst met vH. En je speelt daarna: «AHVB en ¢A. Dan
heb je zes slagen gespeeld en houden alle spelers nog zeven kaarten over.

aA32
vA54
¢ 3
o -
Dan heeft west nog:
a 10987
vB109

aHV54
v5

¢+ HS5
L3

Als je nu ¢H speelt, heeft west nog geen probleem: hij kan veilig ¥9
opruimen. Om een hartenslag te kunnen maken hoeft hij immers slechts twee
harten vast te houden.

Oost houdt beslist zijn ruiten vast, waardoor je naast een hartenslag ook een
slag in ruiten zult verliezen.

Deze dwangpoging blijkt dus geen dwang op te leveren. Wat had je moeten
doen om west wél in dwang te brengen? West komt namelijk wél in (te) grote
problemen als hij ook de volgende slag niet kan bekennen.

Ik geef mijn antwoord op de volgende pagina. Denk aan punt 3 ...
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Wel in dwang

aA32
vA5432
¢ 32
432

a10987 A B6

N

vVB1098 R v76

aHV54
vHS5

¢ AHS
«AHVB

De oplossing zit in punt 3: het vroegtijdig weggeven van een niet te
voorkomen verliezer. Duik de uitkomst!

Je kunt ook de uitkomst winnen met vH en de tweede slag aan OW
gunnen met ‘cadeau geven’ van een ruitenslag: speel ¢5.

Dan speel je in de 8¢ slag ¢H en heeft west het wél (te) moeilijk:

Hij moet dan van:
A 10987
vB10

een kaart opruimen.

En daarmee ontstaat jouw 12¢ slag, in harten of in schoppen.

Nu jij, zonder mijn overpeinzingen!

aHV32
v432
¢ 32

-1-5N432

W{;}E
aA54
vAHVBG6S5

¢ AB
& Ab

Tegen jouw 6v-contract start west met «H.

Alle andere leiders hopen op een 3-3-verdeling van de schoppenkleur. Jij
hoopt echter dat de ontbrekende schoppen niet 3-3 zitten, omdat je je dan
juist kunt onderscheiden ... Ik spreek je z0.
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Nu jij, zonder mijn overpeinzingen en met alleen maar een vraagje!

aHV32

v432

¢ 32

«5432
a76 aB1098
v1098 v7
9876 ¢+ HV1054
«HVBI10 %987

aA54

vAHVB65

¢+ AB

& Ab6

Tegen jouw 6v-contract start west met «H.

Als je al een speelplan bedacht, kun je dat mooi controleren als de
ontbrekende kaarten zitten zoals in dit spel.

En houdt je bouwplan ook rekening met het vroegtijdig afgeven van een
zekere verliesslag?
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Zalig zijn de gevenden ...

aHV32

v432

¢ 32

«5432
a76 aB1098
v1098 v7
9876 ¢+ HV1054
«HVBI10 %987

aA54

vAHVB65

¢+ AB

& Ab6

Tegen jouw 6v-contract start west met «H.

Je speelt een troefcontract, dus tel je eerst je dreigende verliezers.
Vanuit de zuidhand tel je er twee: ¢B én %6 zullen beslist een OW-kaart
treffen die hoger is.

Met de schoppen 3-3 is 6 een gelopen koers: op dummy'’s vierde schoppen
ruim je de ruiten of klaverenverliezer op. Maar ... met de schoppen 4-2, 5-1 of
6-0, ben je kansloos zénder dwanginstrument.

Daarom hoop je dat de speler met minstens een 4-kaart schoppen, 66k ¢HV
in handen heeft. Die moet dan namelijk vier schoppenkaarten vasthouden en
een ruitenhonneur. En met een 4-kaart schoppen bij west, heeft west dat
probleem als hij zijn hoge klaveren wil maken.

Win «H met «A en trek drie keer troef. Geef dan je klaverenslag weg met het
spelen van «6.

Stel dat west ruiten naspeelt, oost ¢V, voor ¢A.

Steek over naar aH en troef klaveren (west is de enige met een stop in
klaveren).

Speel nu al je troeven af. Wie de 4-kaart schoppen heeft komt in dwang!

Vind je dit allemaal te moeilijk? Onthoud dan één ding als je één slag te kort
komt en vermoedt dat je eigenlijk op dwang zou moeten spelen:

1. Gun je tegenstanders lekker snel de slagen die ze in ieder geval zullen
winnen.

2. Draai na verliezers die je je kunt permitteren jouw slagen af, en let daarbij
goed op de kaarten die worden opgeruimd in de kleuren waarvan jij op het
eind moet leven.

Dan is de kans groot dat - zonder een concreet dwangplan voor ogen - een

tegenspeler toch in grote nood komt en jou uiteindelijk helpt je contract te

maken.
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Uiteraard kijk je dan alsof je op dwang speelde. ©

CYT

Was is de juiste of beste biedserie en eindcontract?

a1042
vb62
¢+VB10932
B4
AaA65 aVO
vV87 vAH109543
¢+ 874 ¢+ 65
«AHI10 3 %86
AaHB873
vB
¢+ AH
«V9752
Aan drie tafels ging dat als volgt:
Bieding 1 Bieding 2 Bieding 3
W N 0] Z W N 0] Z W N 0] Z
le pas 1v 14 le pas 3v 3a 1l pas 1v 1a
1SA 24 3v  3a 4v 4a 5v  dbl 1SA 24 4v 447
AN An dbl

Enkele behaalde resultaten:

2 maal door oost: 5v-1, waarvan 1x gedoubleerd
1 maal door zuid: 3a-2

1 maal door noord: 3a-3

Bep & Anton:
Kwetsbaarheid is niet gegeven maar kan van belang zijn.

Biedverloop 1
Het 3v-bod van oost kan goed uitpakken, maar is wel erg voorzichtig.
Meer voor de hand ligt 4v. Bieden NZ hierover 4, dan doubleert west.

Biedverloop 2
De afspraak is blijkbaar dat 3v een 7-kaart harten aangeeft met een
niet zo'n sterke hand. Als dat zo is, is oost na 3+ uitgeboden en hoort
hij/zij over 4a de beslissing over te laten aan west.
Dat geldt ook als oost & x

v AHX XX XX
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¢ VXX
% X X heeft, en met aV al helemaal.

Biedverloop 3

44 van zuid kan (bij een gunstige kwetsbaarheid een goede redding
zijn. West doubleert 4a en zuid gaat 2 of 3 down.

Toch een slagje nadeel

Het spel loop op het einde, west claimt en NZ zijn het daarmee eens.

Dan gaan de kaarten terug in het bord. De kaarten van west, noord en oost
zitten weer in het bord. Dan zegt zuid: Wacht eens, volgens mij krijgen we
nog een slag (en dat klopt). Hoe gaan we daarmee om?

Dit was het laatste spel van die ronde. Terwijl west, noord en oost wachten
om te wisselen, zit zuid nog met zijn kaarten in de hand na te denken over
het spel.

Wij als wedstrijdleiders wisten het ook niet helemaal zeker (we hebben die
slag alsnog afgegeven).

Artikel 687

Wat zegt jullie team daarover?
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Rob:
Artikel 69 schept duidelijkheid.

ARTIKEL 69

Het instemmen met het opeisen of afstaan van slagen

A. Instemming is definitief
Instemming met het opeisen of afstaan van slagen wordt
definitief als een partij het eens is met het opeisen of
afstaan van slagen door een tegenstander en hiertegen
geen bezwaar aantekent voordat ze een bieding doet in een
volgend spel of voor het einde van de ronde als dat
eerder is. De score op het bord wordt berekend alsof het
spel normaal gespeeld is.

B. Intrekken van de instemming
Het instemmen met een opeisen of afstaan van slagen (zie
A) kan ingetrokken worden binnen de periode van herstel
zoals vastgesteld in artikel 79C:

1. als een speler ingestemd heeft met het verlies van
een slag die zijn partij daadwerkelijk heeft gemaakt;
of

2. als een speler ingestemd heeft met het verlies van
een slag die zijn partij waarschijnlijk gewonnen had
als het spel doorgegaan was.

De score op het bord wordt opnieuw berekend, waarbij een
dergelijke slag wordt toegekend aan de partij van die speler.

Zelfs als ook zuid zijn kaarten al had teruggestoken, mag het aantal
afgestane slagen worden gecorrigeerd omdat de ronde nog niet is
afgelopen.

Maar ... stel nu even dat de ronde wél was afgelopen en/of zuid of noord
een bieding doet in een volgend spel?

ARTIKEL 71

Het afstaan van slagen geannuleerd
Indien eenmaal slagen afgestaan zijn, moet dit gehandhaafd
blijven, behalve wanneer binnen de periode van herstel zoals
vastgesteld in artikel 79C de wedstrijdleider het afstaan van
slagen moet annuleren, namelijk als:
A. een speler een slag heeft afgestaan die zijn partij
daadwerkelijk had gemaakt, of
B. een speler een slag heeft afgestaan die niet verloren had
kunnen gaan bij iedere normale (Noot: Voor het gebruik van
de artikel 70C en artikel 71 geldt dat "normaal" omvat: een
speelwijze die zorgeloos of minder goed zou zijn, rekening
houdend met het niveau van de betrokken speler.)
voortzetting van het spelen.
De score op het bord wordt opnieuw berekend, waarbij een
dergelijke slag wordt toegekend aan de partij van die speler.
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En artikel 79C verruimt de periode van herstel als het gaat om een slag
die niet verloren had kunnen gaan. Zonder specifieke regeling van de
club tot een half uur na publicatie van de uitslag.

Moet ik v5432 echt eerst bieden?

Wij hadden: Partner west Ik

aA32 AAH76

vA9S87 v5432

¢eHVA43 +98

«A76 «543
En we boden: le 1a

1SA pas
Noord kwam tegen 1SA uit met klaveren; mijn partner ging kansloos -1.
Andere OW-paren maakten 2v C. Ik weet niet hoe ik aan mijn partner kan
uitleggen dat hij in plaats van 1SA beter 2v had kunnen bieden? Jij wel?

Rob:

Nee, ik weet ook geen argument dat pleit voor een 2v-rebid van jouw
partner. Sterker, ik zie alleen maar een groot nadeel van zijn 2v na
jouw bijbod van 1a: daarmee zou hij namelijk een veel te sterke hand
beloven, omdat hij daarmee de 2-grens in zijn (e )openingskleur
overschrijdt met een nieuwe kleur. Dat mag alleen met flinke extra
kracht, minstens 17 punten. Zo’'n rebid noemen we reverse.

Maar je hebt wel gelijk: jullie hadden ook in 2¥ moeten eindigen. En dat
lukt als jij ... niet je vierkaart schoppen maar je hartenvierkaart het
eerst biedt. Je partner verhoogt dan jouw 1v naar 2v. Omdat je maar
zeven punten hebt, is 2v dan jullie eindcontract.

En je partner maakt beslist zijn contract als hij niet meteen troef trekt,
maar schoppen en ruiten speelt, om even lekker heen-en-weer te
troeven ©.
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Spelregelvraagstuk

Vraag van vorige week met het antwoord

Je bent leider in een 3SA-contract. Je won de vierde slag in je hand.
Je denkt even na en zegt dan tegen dummy: ‘Ruitenboer’, waarop
dummy meteen reageert met: ‘Je bent in de hand’, waarop je uit de
hand ruitentien speelt.

Je linkertegenstander is het daar niet mee eens en zegt: Ik accepteer
het voorspelen van dummy’s ruitenboer.’

Wat is correct? Je mag meer antwoorden goed rekenen.

Dummy is in overtreding met zijn waarschuwing je bent in de hand.
Jij mag ruitentien uit de hand spelen, omdat dat in dezelfde kleur is
als ruitenboer.

a.
b.

. Je linkertegenstander heeft NIET het recht om het voorspelen uit de

verkeerde hand te accepteren.

. Je linker- én rechtertegenspeler hebben het recht WEL om het

voorspelen uit de verkeerde hand te accepteren.

Antwoord | Punten

Toelichting

a.

3

Correct. Dummy mag proberen te voorkomen dat de
leider een overtreding begaat. Op het moment dat de
leider zeer belangstellend kijkt naar de kaarten van
dummy, mag dummy zeggen dat hij in de hand is.

Op het moment dat de leider ‘ruitenboer’ zegt, is
daarmee een kaart gespeeld uit de verkeerde hand. En
dummy mag niet als eerste de aandacht vestigen op
een overtreding.

Fout

Fout

Helemaal waar. De tegenspelers mogen echter niet
overleggen. Zodra één van de tegenspelers de uitkomst
accepteert, geldt die. Als beide tegenspelers tegelijk
een verschillende wens uitspreken, geldt de wens van
de tegenspeler die links zit van de ‘verkeerde hand’.

Spelregelvraagstuk 2, West gever / niemand kwetsbaar

West
pas
pas
pas
pas

Noord
pas
4a*
4SA
6v

Oost Zuid
pas 1w
pas 4e%
pas S5¢

allen passen

*44, 44 en 4SA zijn conventioneel. 4% en 4+ beloven alleen een controle in
de kleur (aas 6f een renonce) en 4SA vraagt naar het aantal azen.

Welke biedingen zijn alerteerplichtig? (Niets inzenden; in de volgende
Training staat mijn antwoord).
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